Matematik

Løse rent ligning

29. september 2020 af fayyd
Hej
I der nogen kan hjælpe med den her spørgsmål
Jeg skal løse ligningen.

10000*1.025^x=12000*1.013^x
Og har vedhæftet billede af spørgsmål
Med venlig

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. september 2020 af Mathias7878

Divider med 10000 på begge sider. Divider efterfølgende med 1.013x på begge sider. Anvend nu, at

\frac{a^x}{b^x} = \left( \frac{a}{b} \right )^x

og brug da relevante logaritmeregneregler. 

- - -

 

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. september 2020 af peter lind

2 muligheder

1: tag logaritmen på begge sider af lighedstegnet og isoler x

2. a) divider med 10000 på begge sider af lighedstegnet

    b) divider med 1,013x på begge sider af lighedstegnet


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. september 2020 af mathon

                          \small \begin{array}{lllll}\\& \begin{array}{lllll} 10000\cdot 1.025^x=12000\cdot 1.013^x\\\\ \frac{1.025^x}{1.013^x}=1.2\\\\ \left ( \frac{1.025}{1.013} \right )^x=1.2\\\\ \log\left ( \frac{1.025}{1.013} \right )\cdot x=\log(1.2)\\\\ x=\frac{\log(1.2)}{\log\left ( \frac{1.025}{1.013} \right )} \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: Løse rent ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.