Matematik

I et koordinatsystem i planen bevæger et punkt P sig, så der til tidspunktet t gælder, at

11. oktober 2020 af matematikersvært10101 - Niveau: A-niveau

Hej, jeg har problemer med en vektor opgave, og er helt lost i hvad jeg skal gøre. Har vedhæfet opgaven som et billedet. 

Vedhæftet fil: Billede2.png

Brugbart svar (1)

Svar #1
11. oktober 2020 af Anders521

#0                                                                                                                                                                             (a) Skæring med akserne. Med koordinatfunktionen y skal du løse ligningen y(t) = 0 mht. t. Indsæt dernæst løsningerne i stedfunktionen. Bemærk dog, at der skal gælde -2,25 ≤ t ≤ 2,25 ifølge opgaven. Så skal du gerne finde banekurvens skæring med x-aksen. Gøres der tilsvarende med koordinatfunktionen x, vil du evt. få banekurvens skæring med y-aksen.


Svar #2
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#1

#0                                                                                                                                                                             (a) Skæring med akserne. Med koordinatfunktionen y skal du løse ligningen y(t) = 0 mht. t. Indsæt dernæst løsningerne i stedfunktionen. Bemærk dog, at der skal gælde -2,25 ≤ t ≤ 2,25 ifølge opgaven. Så skal du gerne finde banekurvens skæring med x-aksen. Gøres der tilsvarende med koordinatfunktionen x, vil du evt. få banekurvens skæring med y-aksen.

Hej Anders, tror jeg har gjort hvad du sage, kunne du være sød og kigge på det billede jeg har vedhæftet. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
11. oktober 2020 af Anders521

#2 Fint, du har nogle løsninger. Indsæt dernæst løsningerne i stedfunktionen og så har du de ønskede skæringspunkter. Som kontrol kan du tegne stedfunktionens banekurve, og se om den nu skærer i de punkter du nu har fundet.


Svar #4
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#3

#2 Fint, du har nogle løsninger. Indsæt dernæst løsningerne i stedfunktionen og så har du de ønskede skæringspunkter. Som kontrol kan du tegne stedfunktionens banekurve, og se om den nu skærer i de punkter du nu har fundet.

Hej Anders, er ikke helt med på hvilken stedfunktion du mener.


Brugbart svar (1)

Svar #5
11. oktober 2020 af Anders521

#4 Med stedfunktionen menes der vektorfunktionen OP.


Svar #6
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#5

#4 Med stedfunktionen menes der vektorfunktionen OP.

Så forstår jeg det ikke helt, for jeg løste jo  y koordinaten solve(t^(2)-4=0,t)|−2.25≤t≤2.25 ? t=−2 or t=2 og fandt t og så satte jeg den ind i funktion OP og fik -2, 0. Forstår ikke helt hvad jeg skal.  


Brugbart svar (1)

Svar #7
11. oktober 2020 af Anders521

#6 Ja, du fandt t1 = -2 og t2 = 2. Bestem så OP(t1) og OP(t2). Resultatet af disse skal gerne være på formen (x,y).


Svar #8
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

Jeg er helt stået af, forstår slet ikke noget :/


Brugbart svar (1)

Svar #9
11. oktober 2020 af Anders521

#8 Du har f.eks. OP(t1) = (t12- 3·t1, t12 - 4) = ((-2)2 -3·(-2), (-2)2 - 4) = (10,0)


Brugbart svar (1)

Svar #10
11. oktober 2020 af ringstedLC

#9 Ups:

\begin{align*} \overrightarrow{OP}_t(-2) &= \binom{(-2)^3-3\cdot (-2)}{(-2)^2-4}=\binom{-2}{0} \end{align*}

a) Du har fundet to værdier af t for y = 0. Det giver Sx1:(-2,0) og Sx2:(2,0). Og tilsvarende tre værdier af af t for x = 0, der giver Sy1:(0,OP(-√3)), Sy2:(0,OP(0)) og Sy3:(0,OP(√3)).

Tegn kurven for overblik!


Svar #11
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#9

#8 Du har f.eks. OP(t1) = (t12- 3·t1, t12 - 4) = ((-2)2 -3·(-2), (-2)2 - 4) = (10,0)

OP(t1) giver (-2, -8) da den er opløftet i 3

OP(2) giver (2, 0)

Det var Y koordinaten.

Så med X koordinaten

hvor t1 = -kvadrod(3), t2 = 0 og t3 er kvadrod(3)

OP(t1) = 0,-7

OP(t2) = 0,-4

OP(t3) = 0,-1

Er det så koordinatsættende til de punkter hvor banekurven skærer, eller skal jeg gøre mere


Brugbart svar (1)

Svar #12
11. oktober 2020 af Anders521

#10 Ikke ups, da (-2)2- 3·(-2) = 4 - (-6) = 4 + 6 = 10 Ah, ja, forkert eksponent.

#12 Ja, så har du fundet koordinatsættene til skæringpunkterne til akserne. 


Svar #13
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#12

#10 Ikke ups, da (-2)2- 3·(-2) = 4 - (-6) = 4 + 6 = 10

Ja, men det er t^3 ikke t^2. 


Svar #14
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#12

#10 Ikke ups, da (-2)2- 3·(-2) = 4 - (-6) = 4 + 6 = 10 Ah, ja, forkert eksponent.

Ah super, nu forstår jeg det, tak for hjælpen selvom det tog mig lid tid at forstå ahaha :)


Brugbart svar (0)

Svar #15
11. oktober 2020 af ringstedLC

Definer koordinatfunktionerne:

\begin{align*} x(t)&:= t^3-3t\;,\;-2.25\leq t\leq 2.25 \\ y(t)&:=t^2-4\;,\;-2.25\leq t\leq 2.25 \\ beregn \biggl(x(t)=0,\,t\biggr)&\rightarrow \left\{\begin{matrix}t=-\sqrt{3}\\t= 0\\t=\sqrt{3} \end{matrix}\right. \\ beregn \biggl(y(t)=0,\,t\biggr)&\rightarrow \left\{\begin{matrix}t=-2\\t=2 \end{matrix}\right. \end{align*}


Svar #16
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#15

Definer koordinatfunktionerne:

\begin{align*} x(t)&:= t^3-3t\;,\;-2.25\leq t\leq 2.25 \\ y(t)&:=t^2-4\;,\;-2.25\leq t\leq 2.25 \\ beregn \biggl(x(t)=0,\,t\biggr)&\rightarrow \left\{\begin{matrix}t=-\sqrt{3}\\t= 0\\t=\sqrt{3} \end{matrix}\right. \\ beregn \biggl(y(t)=0,\,t\biggr)&\rightarrow \left\{\begin{matrix}t=-2\\t=2 \end{matrix}\right. \end{align*}

Hej Ringsted, forstår ikke helt hvad det her er ? 


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. oktober 2020 af Anders521

#16 Som du kan se, er det blot en gentagelse af hvad du selv har fundet ud af.


Svar #18
11. oktober 2020 af matematikersvært10101

#17

#16 Som du kan se, er det blot en gentagelse af hvad du selv har fundet ud. 

ahhhhhh perfekt mange tak for hjælpen :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. oktober 2020 af ringstedLC

#16: Det er blot et tip til lettere indtastning, når/hvis udtrykkene skal "genbruges". Det skal de fx ved løsning af b).


Brugbart svar (0)

Svar #20
11. oktober 2020 af Anders521

#18 

(b) Sæt v: =<5,4>.  I denne delopgave skal du først indse at koordinatfunktionerne til stedfunktionen er differentiable for ethvert t∈[-2,25; 2,25], og kan derfor udregne deres differentialkvotient, dvs. at x'(t) og y'(t) findes. Det næste trin er at løse ligningen det(OP, v) = 0 mht. t. I øvrigt, betyder betegnelsen "det(a,b)" determinanten mellem vektor a og vektor b. 

Bemærk, at du vil få to t-løsninger. Begge vil give dig parallellitet med vektoren v, men kun én vil give dig parallellitet og samme retning som vektoren v.


Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.