Fysik

Hastighedsopgave Formlen der skal bruges i opgaven

19. december 2020 af Hallo12344321 - Niveau: A-niveau

Nogen der vil være søde at vejlede mig i de formler der skal bruges. I opg a skal jeg finde tiden, hvor formlen for frit fald er  y=y0+voy*t+0,5*ay*t^2. Men jeg kender ikke accelreationen? Og jeg tænker start og sluthastighed er 0?

b)Tænker jeg vil isolere starthastigden i samme formel. Hatgiheden er vel den samme under hele faldet


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2020 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. december 2020 af mathon

                  \small \small \small \begin{array}{llllll} \textbf{Brug}\\&&\Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2\\& \textup{og}\\&& v=g\cdot t \end{array}


Svar #3
19. december 2020 af Hallo12344321

Hvad står ændring i H for?


Svar #4
19. december 2020 af Hallo12344321

Men er du sikker på at placeringerne altså slut sted og start sted i meter ikke skal med i opg a). For tiden afhænger jo af placeringerne. altså de værdier i meter? :)


Brugbart svar (1)

Svar #5
19. december 2020 af ringstedLC

Δh er jo netop forskellen på "placeringerne".


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. december 2020 af mathon

                  \small \small \small \small \begin{array}{llllll}a)\\& \begin{array}{llllll} \Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2\\\\ \left ( 38\;m \right )-(1.9\;m)=\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ 36.1\;m=\left (4.91\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ t=\sqrt{\frac{36.1\;m}{4.91\;\frac{m}{s^2}}}=2.71\;s\end{array}\\\\\\\\ b)\\& \begin{array}{llllll} v=\left (9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot (2.71\;s)=26.61\;\frac{m}{s}=98.80\;\frac{km}{h} \end{array}\end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. december 2020 af mathon

...men der er ikke regnet med luftmodstand - hvilket man skal -  ved den høje hastighed. Men man må
   for faderen håbe, der er tale om "soft ice".


Svar #8
19. december 2020 af Hallo12344321

Tak for hjælpen, så giver det mening :)

#5

Δh er jo netop forskellen på "placeringerne".


Svar #9
19. december 2020 af Hallo12344321

#6

                  \small \small \small \small \begin{array}{llllll}a)\\& \begin{array}{llllll} \Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2\\\\ \left ( 38\;m \right )-(1.9\;m)=\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ 36.1\;m=\left (4.91\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ t=\sqrt{\frac{36.1\;m}{4.91\;\frac{m}{s^2}}}=2.71\;s\end{array}\\\\\\\\ b)\\& \begin{array}{llllll} v=\left (9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot (2.71\;s)=26.61\;\frac{m}{s}=98.80\;\frac{km}{h} \end{array}\end{array}

Så kan jeg sammenligne mine resultater med dine. Mange tak :)


Svar #10
19. december 2020 af Hallo12344321

#6

                  \small \small \small \small \begin{array}{llllll}a)\\& \begin{array}{llllll} \Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2\\\\ \left ( 38\;m \right )-(1.9\;m)=\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ 36.1\;m=\left (4.91\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ t=\sqrt{\frac{36.1\;m}{4.91\;\frac{m}{s^2}}}=2.71\;s\end{array}\\\\\\\\ b)\\& \begin{array}{llllll} v=\left (9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot (2.71\;s)=26.61\;\frac{m}{s}=98.80\;\frac{km}{h} \end{array}\end{array}

Hvordan konkludere du hvad der er start og slutplacering i opg a, hvis du skulle dele det op. Altså ville du sige at startplaceringen er 38 m eller 1,9 m. Kan man tænke på det på den her måde? :)

På forhånd tak


Svar #11
19. december 2020 af Hallo12344321

Jeg har lige fået svar fra min lærer at formlen i opg a) ikke må bruges. Jeg skal åbenbart bruge frit fald formlen 

 y=y0+voy*t+0,5*ay*t^2. Men så får jeg bare ikke det samme resultaet. Jeg har fået følgende(vedhæftet)

Vedhæftet fil:dette.PNG

Svar #12
19. december 2020 af Hallo12344321

#6

                  \small \small \small \small \begin{array}{llllll}a)\\& \begin{array}{llllll} \Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2\\\\ \left ( 38\;m \right )-(1.9\;m)=\frac{1}{2}\cdot \left ( 9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ 36.1\;m=\left (4.91\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot t^2\\\\ t=\sqrt{\frac{36.1\;m}{4.91\;\frac{m}{s^2}}}=2.71\;s\end{array}\\\\\\\\ b)\\& \begin{array}{llllll} v=\left (9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot (2.71\;s)=26.61\;\frac{m}{s}=98.80\;\frac{km}{h} \end{array}\end{array}

Kan du hjælpe enndnu en gang?


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. december 2020 af ringstedLC

Du fumler med led og faktorer. Hvis:

\begin{align*} a-b &= 0.5\cdot g\cdot t^2 \\ \left ( a-b \right )\cdot 2 &= g\cdot t^2 \\ \frac{\left ( a-b \right )\cdot 2}{g} &= t^2 \\ \sqrt{\frac{\left ( a-b \right )\cdot 2}{g}} &= t \end{align*}


Svar #14
19. december 2020 af Hallo12344321

#13

Du fumler med led og faktorer. Hvis:

\begin{align*} a-b &= 0.5\cdot g\cdot t^2 \\ \left ( a-b \right )\cdot 2 &= g\cdot t^2 \\ \frac{\left ( a-b \right )\cdot 2}{g} &= t^2 \\ \sqrt{\frac{\left ( a-b \right )\cdot 2}{g}} &= t \end{align*}

Undskyld, men hvordan i alverden fik du 0,5 til 2?

Kan man tage og flytte hele 0,5*g ledet til venstre side, ved at dividere, så det bliver kvadratrod(a-b)/0,5*g


Svar #15
19. december 2020 af Hallo12344321

#14
#13

Du fumler med led og faktorer. Hvis:

\begin{align*} a-b &= 0.5\cdot g\cdot t^2 \\ \left ( a-b \right )\cdot 2 &= g\cdot t^2 \\ \frac{\left ( a-b \right )\cdot 2}{g} &= t^2 \\ \sqrt{\frac{\left ( a-b \right )\cdot 2}{g}} &= t \end{align*}

Undskyld, men hvordan i alverden fik du 0,5 til 2?

Kan man tage og flytte hele 0,5*g ledet til venstre side, ved at dividere, så det bliver kvadratrod(a-b)/0,5*g

Hvordan fik du gange 2. Det vil vel være -0,5 hvis du flytter over på den anden side, fordi den har plus på højre side


Brugbart svar (0)

Svar #16
19. december 2020 af ringstedLC

\begin{align*} a-b &= 0.5\cdot c \\ (a-b)\cdot 2 &= 2\cdot 0.5\cdot c \\ (a-b)\cdot 2 &= 1\cdot c=c \end{align*}

Man flytter ikke faktorer over på den anden side. Man ganger/dividerer med dem på begge sider af lighedstegnet.


Svar #17
20. december 2020 af Hallo12344321

#16

\begin{align*} a-b &= 0.5\cdot c \\ (a-b)\cdot 2 &= 2\cdot 0.5\cdot c \\ (a-b)\cdot 2 &= 1\cdot c=c \end{align*}

Man flytter ikke faktorer over på den anden side. Man ganger/dividerer med dem på begge sider af lighedstegnet.

Men hvorfor har du valgt at gange med 2? Hvorfor ikke bare d

#11

Jeg har lige fået svar fra min lærer at formlen i opg a) ikke må bruges. Jeg skal åbenbart bruge frit fald formlen 

 y=y0+voy*t+0,5*ay*t^2. Men så får jeg bare ikke det samme resultaet. Jeg har fået følgende(vedhæftet)

Jeg skal bruge denne formel til opg b), men jeg ved ikke hvordan den kan bruges for jeg får ikke samme resultaet som mathon, når jeg bruger den på opg b. 


Brugbart svar (0)

Svar #18
20. december 2020 af mathon

           

#17

            \small \begin{array}{lllll} \textbf{Den mekaniske}\\ \textbf{energi er konstant:}\\& \begin{array}{lllll} m\cdot g\cdot \Delta h=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2\\\\ g\cdot \Delta h=\frac{1}{2}\cdot v^2\\\\ v=\sqrt{2\cdot g\cdot \Delta h}\\\\ v=\sqrt{2\cdot \left ( 9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( (38-1.9)\;m \right )}=26.63\;\frac{m}{s} \end{array}\end{array}


Svar #19
20. december 2020 af Hallo12344321

#18

           

#17

            \small \begin{array}{lllll} \textbf{Den mekaniske}\\ \textbf{energi er konstant:}\\& \begin{array}{lllll} m\cdot g\cdot \Delta h=\frac{1}{2}\cdot m\cdot v^2\\\\ g\cdot \Delta h=\frac{1}{2}\cdot v^2\\\\ v=\sqrt{2\cdot g\cdot \Delta h}\\\\ v=\sqrt{2\cdot \left ( 9.82\;\frac{m}{s^2} \right )\cdot \left ( (38-1.9)\;m \right )}=26.63\;\frac{m}{s} \end{array}\end{array}

Jeg kan ikke se at du bruger den formel, der skal bruges :). HVis den ikke kan brugs til denne opgave, så må læreren havde lavet en fejl?


Brugbart svar (1)

Svar #20
20. december 2020 af mathon

Det, du skriver i #17, er da samme beregning som i a),
da
             \small \small \begin{array}{lllll}\\& \begin{array}{lllll} v_{0y}=0\\\\ y-y_0=\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2\\\\ \Delta h=\frac{1}{2}\cdot g\cdot t^2\\\\ t=\sqrt{\frac{2\cdot \Delta h}{g}}\end{array}\\ \textup{og}\\& \begin{array}{lllll} v=g\cdot t\\\\ v=g\cdot \sqrt{\frac{2\cdot \Delta h}{g}}\\\\ v=\sqrt{g^2\cdot 2\cdot\frac {\Delta h}{g}}\\\\ v=\sqrt{2\cdot g\cdot \Delta h} \end{array}\end{array}


Forrige 1 2 Næste

Der er 25 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.