Kemi

pK_b opløsning

23. januar 2021 af sarakn - Niveau: B-niveau

Hej folkens 

Jeg er gået i stå, og håber indeligt at i kan hjælpe mig. Det lyder følgende 

a) I1.00 L af en 0.100 M NH_3 opløsning måles der 0.00135 mol NH_4. Hvad er pK_B for opløsningen? 

b) pH af en 0.972 N benzoesyre opløsning er 2.678. Beregn K, for  benzeosyre C_6H_5OOH. Reaktionen C_6H_5OOH (aq)+H_2O er ensbetydende pil  C_6H_5OOH+H_3O^+

c) Beregn pH af en 0.1 M ethansyre opløsning. Beregn pH af opløsningen der er blevet tilsat 25.0 mL 0.10 M NaOH til 50.0 mL af ethvert opløsning? Hint CH_3COOH+NaOH>CH_3COONa´H_2O


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. januar 2021 af mathon

     \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{a)}\\& \begin{array}{lllll}& \underset{0.100-0.00135}{NH_3}\;+\;H_2O\;\rightleftharpoons \;\underset{0.00135}{N{H_4}^+}\;+\; \underset{0.00135}{OH^-}\\\\ \textup{ligev\ae gtsbr\o k:}\\& \frac{\left [ N{H_4}^+ \right ]\cdot \left [ OH^- \right ]}{\left [ NH_3 \right ]}=K_b\\\\& \frac{0.00135^2\;M^2}{\left (0.100\;M \right )-\left (0.00135\;M \right )}=K_b\\\\& K_b=0.000018\;M\\\\\\& pK_b=-\log(0.000018)\\\\& pK_b=4.73 \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. januar 2021 af mathon

     \small \small \begin{array}{lllll} \textbf{b)}\\& \begin{array}{lllll}& \frac{\left [ C_6H_5COO^- \right ]\cdot \left [ H_3O^+ \right ]}{\left [ C_6H_5COOH \right ]}=K_s\\\\& \frac{ \left [ H_3O^+ \right ]^2}{0.972-\left [ H_3O^+ \right ]}=K_s\\\\& K_s=\frac{10^{\left (-2\cdot pH \right )}}{0.972-10^{-pH}}\\\\& K_s=4.5\cdot 10^{-6} \end{array} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #3
23. januar 2021 af mathon

     \small \begin{array}{lllll} \textbf{c)}\\& \begin{array}{lllll}& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right )\\\\& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( 4.76-\log(0.1) \right )=2.9\\\\\\\\\\& pH=pK_s+\log\left ( \frac{n(CH_3COO^-)}{n(CH_3COOH)} \right ) \\\\& pH=4.76+\log\left ( \frac{0.0025\;mol}{0.0050\;mol} \right )=4.4 \end{array} \end{array}


Skriv et svar til: pK_b opløsning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.