Fysik

HJÆÆLP Mangler virkelig en der kan hjælpe med denne opgave - Bølgelængde

27. januar 2021 af HansEspersen - Niveau: B-niveau

Undersøgelse af lys fra Solen med optisk gitter. Figuren viser bølgelængden for Hγ- linjen, når lyset fra Solen undersøges ved hjælp af et optisk gitter med 800 spalter pr. mm.

a) Bestem afbøjningsvinklen til 1. orden for Hγ- linjen

b) Bestem bølgelængden for den linje i solspektret der har en 1. ordens afbøjningsvinkel på 20,32°

Vedhæftet fil: Fysik hjælp.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2021 af peter lind

Brug at for 1. ordens bøjniing i et gitter gælder

d*sin(v) = λ

hvor d er gitterkonstan v er afbøjningsvnklen og  λ er bølgelængden


Svar #2
28. januar 2021 af HansEspersen

Tak for svaret, har forsøgt at løse a'eren, ville lige høre om det dog er rigtigt (se vedhæfted billede)

og måske et bud på b'eren, da jeg ikke helt tror jeg forstår den.

Tak på forhånd

Vedhæftet fil:Fysik-Hjælp.png

Brugbart svar (0)

Svar #3
28. januar 2021 af OliverHviid

Dit facit ser ud til at være ok i a'eren.

Til b'eren skal du igen anvende gitterligningen n*λ=d*sin(v).

Her kender du altså afbøjningsvinklen (dvs. 20,32 grader), men mangler bølgelængden. Isolér lambda, og indsæt dine værdier.


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. januar 2021 af mathon

                                        \small \begin{array}{lllll} \lambda =d\cdot \sin(v_1) \end{array}


Skriv et svar til: HJÆÆLP Mangler virkelig en der kan hjælpe med denne opgave - Bølgelængde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.