Fysik

Opgave 9.5 Den danske opfinder Karl Krøyer

03. februar 2021 af klo102030 - Niveau: B-niveau

Den danske opfinder Karl Krøyer i 1965 hævede fragskibet AI- Kuwait, brugte han 27 millioner skumkugler, der tilsammen vejede 65 tons. Antag at skumkuglernes densitet er 20 kg/m^3.

a) Bestem rumfanget af kuglerne.

b) Bestem opdriften på kuglerne.

Fragskibet havde en masse på 2000 ton og sank med 6000 får om bord. Et får antages at veje 50 kg. 

c) Bestem tyndekraften og den resulterende kraft på skibet.

Er fuldstændig lost håber virkelig nogle kan hjælpe skal jeg starte med at bruge formlen V = 4/3 πr³ for at beregne rumfanget af kuglen, men jeg kender jo ikke radius?


Brugbart svar (0)

Svar #1
03. februar 2021 af janhaa

a)

d = m/V

V = m/d = 3250 (m3)


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar 2021 af janhaa

b)

p = \rho g h\\ F= \rho g V\,\,\,(oppdrift)


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar 2021 af janhaa

F=20*9,81*3250 \,(N)=637,65\, (kN)


Svar #4
03. februar 2021 af klo102030

Så jeg skal beregne opgave a) ved at bruge min masse altså 20kg/m^3 / Rumfanget af kuglen, altså gør jeg det sådan. 20kg/mg^3/ 4/3 πr³? 


Brugbart svar (0)

Svar #5
03. februar 2021 af janhaa

#4

Så jeg skal beregne opgave a) ved at bruge min masse altså 20kg/m^3 / Rumfanget af kuglen, altså gør jeg det sådan. 20kg/mg^3/ 4/3 πr³? 

a)

d = m/V

V = m/d = 3250 (m3)


Svar #6
03. februar 2021 af klo102030

a) = 65.000/20 = 3250m^3

b) 20*9,81*3250 = 637,65.

Tusind tak for din hjælp! 

Jeg har prøvet at løse den sidste opgave c med formlen F = G * M / R^2,

Jeg får oplysst at massen på skibet er 2000 tons. Derudover får jeg oså at vide der er 6000 får ombord på skibet og de hver især vejer 50kg. Jeg omregner til kg. 2000*1000 =2000000kg og 6000 får * 50kg = 300000

 2000000+300000 = 2300000kg.  Skal jeg så gange det sammen med gravitets konstanten? For at kunne beregne tyndekrafften.


Svar #7
03. februar 2021 af klo102030

Hvilken formel skal jeg bruge til at kunne beregne c? I forhold til om man skal beregne tyndeloven fra jordens overflade, eller om man skal benytte Newtons 2. lov.


Brugbart svar (0)

Svar #8
03. februar 2021 af janhaa

c)

F = m*g = (2000*103 + 6000*50)*9,81 (N) = 22, 563 MN (mega Newton)


Svar #9
03. februar 2021 af klo102030

Nårhhh okay. Jeg prøvede allerførst den sammen formel, men jeg var ikke sikker på det var rigtigt, da jeg synes tallet blev en andelse før højt, men det var så det rigtige svar aligevel.

Tusind tak for din hjælp! :)


Skriv et svar til: Opgave 9.5 Den danske opfinder Karl Krøyer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.