Matematik

Hvordan bestemmer man sammenhængen mellem m'(t) og m(t) i modellen?

10. februar 2021 af Villadskerne1654 - Niveau: A-niveau

goddag folkens. 

Jeg nu siddet i en time og spekuleret, hvordan man laver denne opgave - kan virkelig ikke finde frem til svarene i a og b. Håber i kan hjælpe mig! 

Opgavebeskrivelse:

I en model for kvælstofindholdet i en sø, betegner m(t) massen af kvælstof i søen (målt i kg) til tidspunktet t (målt i timer). Det oplyses, at der er en lineær sammenhæng mellem m0 (t) og m(t):

(Billedet er en vedhæftet fil)

Det oplyses endvidere, at grafen for denne sammenhæng går gennem punkterne P(0, 12.0) og Q(100, 11.82).

a) Bestem en ligning for sammenhængen mellem m0 (t) og m(t) i modellen.

Det oplyses, at der er 0 kg kvælstof i søen til tidspunktet t = 0.

b) Bestem en forskrift for m(t), og benyt modellen til at bestemme massen af kvælstof i søen efter 85 timer.

Vedhæftet fil: Udklip til studie.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2021 af janhaa

y = ax + b

2 punkter


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. februar 2021 af janhaa

a)

slope a: = -0,0018

m ' = -0,0018*m + b

12 = 0 + b

b = 12

dvs:

m ' (t) = -0,0018m(t) + 12


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2021 af janhaa

b)

\int \frac{dm}{-0,0018m+12}=\int dt

etc...

m(85) = ?


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2021 af mathon

                   \small m{\, }'(t)=-0.0018\cdot m(t)+12.0


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2021 af mathon

                   \small \small m(t)=-\frac{20000}{3}\cdot e^{-0.0018\cdot t}+\frac{20000}{3}


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. februar 2021 af AMelev

#0

Det oplyses, at der er en lineær sammenhæng mellem m0 (t) og m(t):

a) Bestem en ligning for sammenhængen mellem m0 (t) og m(t) i modellen.

Væn dig til at lægge et billede af hele opgaven op, så alle oplysninger kommer med, og fejl undgås.

a) Se FS side 13 (62) inkl. figur & (63)

b) Benyt dit CAS-værktøj eller FS side 29 (177)


Skriv et svar til: Hvordan bestemmer man sammenhængen mellem m'(t) og m(t) i modellen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.