Fysik

Nogle der kan hjælpe mig?

28. februar 2021 af sofiaa02 - Niveau: C-niveau

Har vedhæftet opgaven nedenfor , jeg har  brug for hjælp til opgave 2 og 3 :(((

mvh sofia


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2021 af ringstedLC

Ja, men du må rigtig gerne tage et godt billede af opgaven i stedet for dokumenter. Og så skal du vænne dig til at give dine tråde en sigende overskrift, - altså en der fortæller noget om, hvad det drejer sig om.


Svar #2
28. februar 2021 af sofiaa02

Hej det skal jeg nok huske næste gang:))) 100

de opgaver jeg brug for hjælp til er 

opgave 2 afstanden mellem jorden og månen
 bestem en værdi for afstanden d mellem jorden og månen vha. Hipparcus' medtode?

opagve 3: afstanden mellem jorden og månen
 isoler r i ovenståenden udtryk og beregn aftsanden r mellem jorden og månen vha. aristarchus' metode 
 


Svar #3
28. februar 2021 af sofiaa02

udtrykket er 2* pi*r / tm = 2*r /t


Brugbart svar (0)

Svar #4
28. februar 2021 af ringstedLC

#3: Du sjusker. Der står:

\begin{align*} \frac{2\cdot \pi\cdot R}{T_M} &= \frac{2\cdot r}{t} \\ R\cdot \frac{2\cdot \pi}{T_M} &= \frac{2\cdot r}{t} \\R &=...\\ \text{her bruges}&:\frac{a}{\frac{b}{c}}=\frac{a\cdot c}{b} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. februar 2021 af ringstedLC

Bemærk: I Opg. 1 står der, at Jordens radius er bestemt til 6731 km. Det er en (tryk) fejl.

Radius er 6371 km.


Brugbart svar (1)

Svar #6
28. februar 2021 af ringstedLC

Opg. 2: 

\begin{align*} \cos(\alpha ) &= \frac{\text{hosl.}}{\text{hyp.}} \\&= \frac{r_{\text{Eratostenes}}}{d} \\ d &=\;? \end{align*}


Svar #7
01. marts 2021 af sofiaa02

Forstå det ikke?? hvad mener du med hosl. og hyp 


Brugbart svar (1)

Svar #8
01. marts 2021 af ringstedLC

Det er forkortelser for siderne i en retvinkel trekant. Se på figuren!


Svar #9
05. marts 2021 af sofiaa02

kan det passe at det giver 15??


Svar #10
05. marts 2021 af sofiaa02

cos(a) =88,95 /5,93= 15 ?


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. marts 2021 af ringstedLC

#9: Nej, da

\begin{align*} -1 &\leq \cos(\alpha )\leq 1 \\ \cos(\alpha ) &= \frac{r_{Eratostenes}}{d} \\ \cos(\alpha )\cdot d &= r_{Eratostenes} \\ d &= \frac{r_{Eratostenes}}{\cos(\alpha )} \\ &= \frac{r_{Eratostenes}}{\cos\left (\frac{5.93}{24}\cdot 360^{\circ}\right )} \end{align*}


Svar #12
06. marts 2021 af sofiaa02

er der  ikke en simpel måde at løs den på, forstår det ikke rigtigt.

Hvad skal man sætte ind formlerne ?

hvad er r i dette tilfælde  er det de 6731 km


Brugbart svar (0)

Svar #13
06. marts 2021 af ringstedLC

Hipparcus kendte Jordens radius som den Eratosthene havde bestemt (Opg. 1 a.) ca. 100 år tidligere. Denne værdi er den korte katete i trekanten på figuren, - altså den hosliggende og hypotenusen er den søgte d.


Svar #14
06. marts 2021 af sofiaa02

så jeg sætter  6263 km  ind formel #9 nederste 

kan det passe at det giver 341774,8


Brugbart svar (0)

Svar #15
06. marts 2021 af ringstedLC

Det passer. Slå afstanden op, fx på Wikipedia, sammenlign og vurdér de fejlkilder som Happarcus ikke vidste noget om.

Husk: Altid enheder i fysik!


Svar #17
18. marts 2021 af sofiaa02

kan det passe opgave 4b = a= 90 grader


Svar #18
18. marts 2021 af sofiaa02

glem det


Skriv et svar til: Nogle der kan hjælpe mig?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.