Matematik

Hvornår skal Rubjerg Knude Fyr flyttes igen?

07. marts 2021 af SallyTheHansen - Niveau: 9. klasse

Jeg sidder med en opgave, hvor vi ud fra nogle oplysninger, skal svare på hvornår Rubjerg Knude Fyr skal flyttes igen. Vi skal antage at fyret står 77 meter fra kysten i år 2019, det stykke der blev slidt af kysten i 2019 var 1,62m og at stykket så bliver 2% større hvert år efter.

Jeg er i tvivl om hvordan jeg skal gøre. Jeg tænker at lave en graf, men så skal jeg også have en funktionsforskrift og hvordan finder jeg den? Håber I kan hjælpe mig <3


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. marts 2021 af Januar2021 (Slettet)

Hvis fyret skal flyttes når det igen står 77 meter fra kysten, bliver forskriften

f(t) = 1.62 · 1.02t ,  t = antal år

indsæt 77 (meter ) på venstre side og løs ligningen

77 = 1.62 · 1.02t

77 / 1.62 = 1.02t

ln ( 77 / 1.62 ) = t · ln 1.02

ln (77 / 1.62 ) / ln 1.02 = t

195 = t

Løsning 195 år


Svar #2
07. marts 2021 af SallyTheHansen

Tusind tak "Januar2021". Det hjalp på forståelsen :)


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. februar 2022 af EpicCheeseLover35

Jeg er også kommet frem til denne løsning, men det har gjort mig forvirret for i en tidligere opgave stod der at fra 1900-2019 havde den flyttet sig 193 meter. Så hvordan har den flyttet den sig kortere over en længere tidsperiode når den flytter sig 2% mere hvert år?

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Løsningen i #2 er forkert. Den formel, der er angivet, giver ikke det samlede stykke, som forsvinder, men det årlige stykke. Desuden er det forkert, at fyret skal flyttes, når afstanden til kysten er 77 meter. De 77m er det stykke, som forsvinder inden tårnet skal flyttes igen.

Afstanden i 2019 er 77 m. Det stykke, der forsvinder i året t+2019 er 1,62*1,02t. Derfor er det tilbageværende stykke:

f(T) = 77 - Σt=0T-1(1,62 •1,02t)

Hvor T er det antal år, der er gået.

For T=3: f(3) = 77 - 1,62 - 1,62•1,02 - 1,62•1,0404

Jeg synes, opgaven er lidt uklar. Hvis man ser på, hvor meget, der er forsvundet i f.eks. 2003, er det så inklusiv det, der er forsvundet i året 2003, eller er et kun det, der er forsvundet i årene før? Det giver en usikkerhed på et år.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. februar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Jeg vil lige bemærke, at det er godt, du opdagede problemet. Det er en vigtig ting at kunne. Alt for mange ser sig blinde på formlerne og glemmer den sunde fornuft.

Godt gået!


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. februar 2022 af Soeffi

#0. Se evt. http://studie.one/mat/fo09/2021/mat-fp09-2020-12/index.html, opgave 5. Her er opgaven løst med regneark.

#3. Indsætter billede.


Skriv et svar til: Hvornår skal Rubjerg Knude Fyr flyttes igen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.