Fysik

Kugleformet ballon, Vejen til Fysik Opgave 26 s.32 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

13. marts 2021 af ca10 - Niveau: B-niveau

En kugleformet ballon med diameter 0,50 m er fyldt med helium ved stuetemperatur.

A) Beregn ballonens rumfang 

Min beregning V = 4/3* pi*r^3 = 4/3*Pi*0,25^3 M^3 = 0,0655 m^3

Som er det samme som bogens fasit s. 207. 0,0655 m¨3

b) Hvor stor er opdriften på ballonen ?

Heliums densitet 0,179 kg/m¨3

Min beregning

F (opdrift) = p*g*v = 0,179 kg/m¨3*9,82 m/s^2*0,065 m^3 = 0,1151 N

Bogens facit er 0,829 N

Hvad gør jeg forkert

c) Hvor tung må ballonen med sit indhold af gas højst være, hvis den skal kunne bære sig selv ?

Hvordan beregner man den

Bogens facit er 84 g

d) Hvad er massen af ballon med indhold ?

Hvordan beregner med den 

Bogens facit er 26 g


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. marts 2021 af mathon

Opdriften skal beregnes ud fra den atm. luft, som ballonen fortrænger
og ikke ud fra den gas, den indeolder.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. marts 2021 af mathon

Ved 0°C er densiteten af atm. luft  ved normaltryk 1.29 kg/m3.


Brugbart svar (1)

Svar #3
13. marts 2021 af mathon

\small \small \begin{array}{lllll}\textbf{b)}\\& \textup{Opdriften:}\\&& F_{\textup{op}}=V\cdot \varrho _{\textup{luft}}\cdot g=\left ( 0.0655\;m^3 \right )\cdot \left ( 1.29\;\frac{kg}{m^3} \right )\cdot \left ( 9.82\;\frac{N}{kg} \right )=0.829\;N \end{array}


Skriv et svar til: Kugleformet ballon, Vejen til Fysik Opgave 26 s.32 (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.