Fysik

Kugle falder

13. marts 2021 af louisesørensen2 - Niveau: B-niveau

Hvis jeg nu smider en kulge udover en klippe. Så er vi enige om at denne kulges fart vil stige, og samtidig med at kuglens fart stiger, så vil luftmodstanden på kuglen også stige. Vil kulgen på et tidspunkt decelerer eller vil den falde med konstant hastighed?

F_{tyn}+F_{luft}=0


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. marts 2021 af peter lind

Når gndningsmodstanden er lige så stor som tyngdekraften vil den falde med konstant hastighed


Svar #2
13. marts 2021 af louisesørensen2

Men gnidningsmodstanden vil aldrig kunne over gå tyngdekraften?


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. marts 2021 af peter lind

Ikke hvis den bare falder. Man kan jo skyde en kugle adsted, så dens begyndelseshastighed er så stor at gnidningsmodstanden er større en tngdekraften


Brugbart svar (0)

Svar #4
13. marts 2021 af ringstedLC

#0: Vi bruger termen accelererer. En negativ acc. er en opbremsning. Desuden:

\begin{align*} F_{tyn}-F_{luft} &\geq 0 \end{align*}

Men ellers er svaret; ja og ja, da faldet indtil konst. fart opnås, er en opbremsning. Til tiden t0 er hastigheden v0 = 0 ⇒ 

\begin{align*} 0\leq F_{gnid} &= k\cdot {v_t}^2< F_{t}\;,\;k>0 \\ v_0 &=0\Rightarrow F_{gnid}=0\Rightarrow a_0=\frac{F_{t}-0}{m} \\ v_1 &> 0\Rightarrow F_{gnid_{\,1}} > 0\Rightarrow a_1=\frac{F_{t}-F_{gnid_{\,1}}}{m} \\ v_2 &> v_1 \Rightarrow F_{gnid_{\,2}} > F_{gnid_{\,1}} \Rightarrow a_2=\frac{F_{t}-F_{gnid_{\,2}}}{m} \\ v_3 &= \text{konst.}\Rightarrow F_{gnid_{\,3}}=F_{t}\Rightarrow a_3=\frac{0}{m} \\ &\Rightarrow a_0>a_1>a_2>a_3 \end{align*}


Skriv et svar til: Kugle falder

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.