Fysik

Doppler effekten

14. april 2021 af Curiosity4life - Niveau: 8. klasse

Når du første gang hører hornet på et tog, som nærmer sig, lyder det, som om frekvensen er 154 Hz. Når toget kører forbi dig, lyder frekvensen som om den er 138 Hz. Når toget er kørt forbi og fjerner sig fra dig, lyder det, som om hornet har en frekvens på 126 Hz. Lokomotivføreren, som sidder i lokomotivet, hører hornet med dets virkelige frekvens som er             

Kan I hjælpe mig med den her? Jeg kan simpelt hen ikke finde ud af det

Tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. april 2021 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. april 2021 af janhaa


Svar #4
14. april 2021 af Curiosity4life

Er der nogen, som kan uddybe det for mig?


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. april 2021 af mathon

\large \large \large \small \begin{array}{llllll}\\&& f_o&\textup{er den observerede lydfrekvens}\\\\&& f_s&\textup{er senderens lydfrekvens}\\\\&& v_o&\textup{er er den observerendes hastighed}\\\\&& v&\textup{er lydhastigheden}\\\\&& v_s&\textup{er senderens hastighed}\\\\ \large \begin{array}{lllll} f_o=f_s\cdot \left ( \frac{1\pm\frac{v_o}{v}}{1\mp\frac{v_s}{v}} \right ) \end{array}\\\\ \small &&& \textup{I t\ae lleren anvendes plus, n\aa r den observerende bev\ae ger sig}\\&&&\textup{hen imod lydkilden og minus, n\aa r den observerende bev\ae ger sig}\\&&& \textup{v\ae k fra lydkilden.}\\\\&&& \textup{I n\ae vneren anvendes minus, n\aa r lydkilden bev\ae ger sig hen imod}\\&&& \textup{den observerende og plus anvendes, n\aa r lydkilden bev\ae ger sig v\ae k }\\&&& \textup{fra den observerende.}\\\\&&& \textup{Symbolerne }v_o,\;v_s\textup{ og }v\textup{ angiver st\o rrelser uden fortegn, fordi }\\&&& \textup{bev\ae gelsesretningen \textbf{er} taget i betragtning med plus og minustegn}\\&&& \textup{i ligningen.} \end{array}


Svar #6
14. april 2021 af Curiosity4life

Jeg får jo på ingen tidspunkter hastigheden at vide, hvordan kan jeg så sætte det ind i formlen?


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. april 2021 af mathon

I det øjeblik toget befinder sig lige ud for den observerende, hvis hastighed er vo = 0,
er senderens relative hastighed vs = 0,
hvorfor
                      \large \small f_o=f_s=138\;Hz


Svar #8
14. april 2021 af Curiosity4life

Så den virkelige frekvens er 138 Hz?


Brugbart svar (1)

Svar #9
14. april 2021 af ringstedLC

#8: Ja. Hertz (Hz) er antal svingninger pr. sek. Men når lydbølgen på 138 Hz "kører" mod dig, der står stille, kommer der flere svingninger ind i dine ører pr. sek., altså en højere frekvens (154 Hz).

Dopplereffekten virker også omvendt. Er du passager i toget, når det nærmer sig en jernbaneoverskæring, høres klokkerne først med en høj frekvens, ved passage den samme frekvens som den ventende trafik og efter med en lavere frekvens.


Svar #10
14. april 2021 af Curiosity4life

Tak skal I alle sammen have!


Skriv et svar til: Doppler effekten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.