Matematik

Vektorer spørgsmål?

05. maj 2021 af AGY1 - Niveau: C-niveau

Hej,

Jeg skal lave de her spørgsmål i matematik, og ville hører om der var en nemmere måde at gøre dem? 

Opgaverne lyder:

- Find ud af om denne firkant ABCD, er en rektengel? Man får 4 koordinater. 

- Du har følgende vektorer (2,1) og (3,1) + find ud af om (4*a-b) samt (-2*a+3*b) er vinkelrette med hinanden?

 Er der en hurtig og sikker måde at regne disse?

Jeg ved at den første er vinkelret ved at gøre det grafisk, men er ikke helt sikker på hvordan det skal gøres når man skal regne det?

Tak,


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. maj 2021 af PeterValberg

To vektorer er ortogonale (vinkelrette), hvis deres skalarprodukt er lig med nul,
det er det, du skal undersøge....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #2
05. maj 2021 af AGY1

#1

To vektorer er ortogonale (vinkelrette), hvis deres skalarprodukt er lig med nul,
det er det, du skal undersøge....

Jeg havde på fornemmelsen at jeg skulle bruge skalarproduktet, men kan jeg bruge skalarproduktet alene, eller skal jeg kombinere den med andre formler?


Svar #3
05. maj 2021 af AGY1

#2
#1

To vektorer er ortogonale (vinkelrette), hvis deres skalarprodukt er lig med nul,
det er det, du skal undersøge....

Jeg havde på fornemmelsen at jeg skulle bruge skalarproduktet, men kan jeg bruge skalarproduktet alene, eller skal jeg kombinere den med andre formler?

på fx den første


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. maj 2021 af PeterValberg

Hvis:

\vec{a}=\binom{2}{1} og \vec{b}=\binom{3}{1}

så skal du finde ud af om vektoren 4a+b og vektoren -2a+3b er ortogonale,
bestem koordinaterne for hhv. 4a+b og -2a+3 og undersøg om deres skalarprodukt er lig med 0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. maj 2021 af peter lind

Kom med hele opaven som billedfil eller som billedfil


Svar #6
05. maj 2021 af AGY1

jeg kan give resten af informationerne:

1. A(-1,2), B(1,6), C(9,2), D(7,-2)

2. der er alt der allerede står i opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. maj 2021 af PeterValberg

\overrightarrow{4a-b}=4\cdot \vec{a}-\vec{b}=

4\cdot\binom{2}{1}-\binom{3}{1}=

\binom{8}{4}-\binom{3}{1}=\binom{5}{3}

gør samme for -2a+3b og undersøg om de to vektorer er ortogonale

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Svar #8
05. maj 2021 af AGY1

#7

\overrightarrow{4a-b}=4\cdot \vec{a}-\vec{b}=

4\cdot\binom{2}{1}-\binom{3}{1}=

\binom{8}{4}-\binom{3}{1}=\binom{5}{3}

gør samme for -2a+3b og undersøg om de to vektorer er ortogonale

Hvilken formel bruge du, og hvorfor ganger du med 4?

Tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. maj 2021 af PeterValberg

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)

Vedhæftet fil:Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. maj 2021 af PeterValberg

#8 fordi der står 4 GANGE vektor a

læser du ikke dine opgavetekster?

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. maj 2021 af peter lind

#6

AB = 1, 6),-  (-1, 2)= (-2, 4) BC = (9, 2)  - (1,6) = (8, 4)  AB·BC = (-2, 4)· (8, 4) = 0

De andre regnes tilsvarende

Du ka også i stedet bevise at modstående sider er parallelle

Lav evt. en tegning


Svar #12
05. maj 2021 af AGY1

#11

#6

AB = 1, 6),-  (-1, 2)= (-2, 4) BC = (9, 2)  - (1,6) = (8, 4)  AB·BC = (-2, 4)· (8, 4) = 0

De andre regnes tilsvarende

Du ka også i stedet bevise at modstående sider er parallelle

Lav evt. en tegning

Hej Peter,

kan du fortælle mig hvad de andre koordinater er? ikke udregningerne, kun hvilke koordinater det er?


Brugbart svar (0)

Svar #13
05. maj 2021 af peter lind

BC·CD og CD·DE

Det sidste hjørne A kan du også regne på, men er ikke nødvendig, da summen af vinklerne i en firkant er 360º


Svar #14
05. maj 2021 af AGY1

#13

BC·CD og CD·DE

Det sidste hjørne A kan du også regne på, men er ikke nødvendig, da summen af vinklerne i en firkant er 360º

Jeg laver nok en fejl et sted, men BC*CD får jeg til 16 eller -16 i skalarprodukt


Svar #15
05. maj 2021 af AGY1

#14
#13

BC·CD og CD·DE

Det sidste hjørne A kan du også regne på, men er ikke nødvendig, da summen af vinklerne i en firkant er 360º

Jeg laver nok en fejl et sted, men BC*CD får jeg til 16 eller -16 i skalarprodukt

Mener du ikke CD*DA og ikke CD*DE?


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. maj 2021 af peter lind

Jo du har ret Undskyld


Brugbart svar (0)

Svar #17
05. maj 2021 af peter lind

#15 BC = (9, 2)  - (1,6) = (8, -4)   CD = (7,-2) - (9, 2)  = (-2, -4)       BC·CD = ( 8, -4) (-2, -4) = -16 + 16 = 0

-


Brugbart svar (0)

Svar #18
06. maj 2021 af peter lind

Beklager. Der er fejl i #11  

AB = (1, 6),-  (-1, 2)= (2, 4)

BC = (9, 2)  - (1,6) = (8, -4)


Skriv et svar til: Vektorer spørgsmål?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.