Fysik

Modstande

14. maj 2021 af ThomasGU - Niveau: C-niveau

Hej jeg skal beregne størrelsen af tre modstande, R1, R2 og R3, som er koblet på et kredsløb, hvor der er tre effekt trin. Det 1. effektrin har den største resistans på 155,33 Ω, det 2. effekttrin har en resistans på 92 Ω og det 3. effekttrin har en resistans på 51,11 Ω. Modstandene sidder parallelt.

I opgaven står der at på 1. effekttrin indgår kun R1, på 2. effekttrin indgår både R1 og R2 og på 3. effekttrin indgår alle, R1, R2 og R3. Dette forstår jeg ikke, er der en som kan hjælpe mig? måske med en formel?

Tak på forhånd:)


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. maj 2021 af peter lind

den første R1

den anden 1/R = 1/R1+ 1/R2

den tredje 1/R = 1/R1+ 1/R2+ 1/R3


Svar #2
14. maj 2021 af ThomasGU

#1

den første R1

den anden 1/R = 1/R1+ 1/R2

den tredje 1/R = 1/R1+ 1/R2+ 1/R3

Vil det sige at:

R1 = 153,33

R2 = 230

R3 = 115

?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. maj 2021 af ringstedLC

Ved parallelkobling benyttes:

\begin{align*} \frac{1}{R_{\textup{erstat}}}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} \end{align*}

og da erstatningsmodstanden kendes:

\begin{align*} \textup{I}:155.33\,\Omega &=R_1 \\ \textup{II}:92.00\,\Omega &= R_1\parallel R_2\Rightarrow \frac{1}{92\,\Omega}=\frac{1}{R_1}+\frac{1}{R_2} \Rightarrow R_2=\;?\,\Omega \\ \textup{III}:51.11\,\Omega &=R_1\parallel R_2\parallel R_3\Rightarrow \frac{1}{51.11\,\Omega} =...\Rightarrow R_3=\;?\,\Omega \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. maj 2021 af ringstedLC

#2: I #0 skriver du R1 = 155.33 Ω. Det giver en lidt anden R2


Svar #5
14. maj 2021 af ThomasGU

#4

#2: I #0 skriver du R1 = 155.33 Ω. Det giver en lidt anden R2

Jeg forstår ikke helt?

Jeg beregnet det sådan i Maple:

R1 := 153.3333333

R2 := solve(1/92 = 1/R1 + 1/R2, R2); R2 := 230.0000001

R3 := solve(1/51.11111111 = 1/R1 + 1/R2 + 1/R3, R3); R3 := 115.0000001


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. maj 2021 af peter lind

/Du skal udregen 1/R = 1/R1+ 1/R2 = 1/153,3333+1/92 = ?


Svar #7
14. maj 2021 af ThomasGU

#6

/Du skal udregen 1/R = 1/R1+ 1/R2 = 1/153,3333+1/92 = ?

Jeg forstår nu, havde vist bare misforstået formlen. Tusind tak for hjælpen!


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. maj 2021 af ringstedLC

#5: Du spørger til dine udregninger og har der brugt en anden værdi.

Bemærk: Hvis opgaven oplyser værdier med brøker fx ...1/3, skal du bruge- og aflevere i eksakte værdier. Resultaterne kan eventuelt så afrundes til et passende antal decimaler, 2 er rigeligt.

Iøvrigt: Du bruger dit eget resultat (R2) til at beregne R3. Brug istedet:

\begin{align*} \textup{III}:51.11\,\Omega &= R_1\parallel R_2\parallel R_3 \\&=92\,\Omega\parallel R_3 \\ R_3&=solve\bigl(1/51.11=1/92+1/R_3\bigr);R_3 \end{align*}

God opgaveteknik: Brug kun egne resultater til videreberegning, hvis det er nødvendigt. 


Brugbart svar (0)

Svar #9
15. maj 2021 af mathon

\small \small \begin{align*} \textup{III}:51.11\,\Omega &= R_1\parallel R_2\parallel R_3 \\&=92\,\Omega\parallel R_3 \\ R_3&=\textup{solve}\left(\frac{1}{51.11}=\frac{1}{92}+\frac{1}{R_3},R_3\right)&\textup{er syntaksen} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #10
15. maj 2021 af mathon


Skriv et svar til: Modstande

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.