Fysik

Finde lufts densitet med temperatur og tryk

14. juni 2021 af Karozz - Niveau: B-niveau

I fysikundervisningen bygger en gruppe elever en lille varmluftsballon. Ballonen har en volumen på 450 L. Inde i ballonen måler eleverne en temperatur på 70C. Lufttrykket inde i ballonen er naturligvis det samme som trykket udenfor ballonen. Eleverne kan se på DMI's hjemmeside se at lufttrykket er 1013,2 hPa.
 

Er der en måde man ud fra disse data kan beregne luften inde i ballonens densitet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. juni 2021 af peter lind

Du kan bruge at P*V = nRT  P er trykket V er rumfanget n er antal grammol og T er temperaturen i grad kelvin


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. juni 2021 af mathon

\small \begin{array}{llllll}\small \textup{Luftens densitet}\\ \textup{beregnet med}\\ \textup{idealgasligningen:}\\&\large p\cdot V=n\cdot R\cdot T\\\\& p\cdot V=\frac{m}{M}\cdot R\cdot T\\\\& p\cdot V=m\cdot \frac{R\cdot T}{M}\\\\& p=\frac{m}{V}\cdot \frac{R\cdot T}{M}\\\\& p=\varrho\cdot \frac{R\cdot T}{M}\\\\\\& \varrho=\frac{p\cdot M}{R\cdot T}\\\\& \varrho=\frac{\left (101320\;Pa \right )\cdot \left ( 0.0288\;\frac{kg}{mol} \right )}{\left ( 8.31447\;\frac{Pa\cdot m^3}{mol\cdot K} \right )\cdot ((273.15+70)\;K)}=1.02275\;\frac{kg}{m^3} \end{array}


Skriv et svar til: Finde lufts densitet med temperatur og tryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.