Fysik

Hvad vejer akslen?

28. juli 2021 af Marthan91 - Niveau: B-niveau

En aksel med en diameter på 200 mm. og en densitet på 7850 kg/m^3

Der skæres en skive af akslen på 1 mm. Hvad vejer skiven?

Jeg er kommet frem til 0,2466156 kg (247 gram) er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. juli 2021 af ringstedLC

Ja, teoretisk. Din sidste decimal er tiendedele mikrogram.

Alternativ afrunding: 0.247 kg eller 246.662 g


Brugbart svar (0)

Svar #2
28. juli 2021 af mathon

          \begin{array}{llllll} \textup{skivemasse:}&\left ( 10^{-3}\;m \right )\cdot \frac{\pi}{4}\cdot \left ( 0.200\;m \right )^2\cdot \left ( 7850\;\frac{kg}{m^3} \right )=0.246615\;kg\approx 247\;g \end{array}


Svar #3
28. juli 2021 af Marthan91

Hvad mener du med teoretisk?

Brugbart svar (0)

Svar #4
28. juli 2021 af ringstedLC

Ikke andet end, at i praksis skal akslen være lavet af et meget homogent materiale og "saven" være meget præcis for at svaret med mange decimaler giver mening. Derfor er det en teoretisk beregning.


Brugbart svar (0)

Svar #5
28. juli 2021 af SuneChr

Det er nok en skive af jern, - massefylden kan tyde på det.
Vi ved ikke, hvilken måltolerance der stilles til skivens vægt.
Kræves der et helt antal gram er resultatet 247 g
Kræves der et helt antal milligram er resultatet 246615 mg
Kræves der et helt antal mikrogram er resultatet 246615023 μg
 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. juli 2021 af Eksperimentalfysikeren

Fra en fysikers synspunkt er massen af skiven 0,2kg!

Tykkelsen af skiven er angivet med ét betydende ciffer. Så kan resultatet højst have ét betydende ciffer, altså 0,2kg.


Brugbart svar (0)

Svar #7
29. juli 2021 af SuneChr

# 0
Overskriften: Ikke akslens vægt, men skivens.
# 6
En vel lidt for "grov" masse af skiven?
Der er jo til beregningen indgående faktorer hver med et lille usikkerhedsmoment, men det kan vel samlet set ikke berettige til at bortkaste 46 gram plus lidt mere?
Lægges skiven på en skålvægt med et 200 g lod på vægten, vil balancen påvirkes mærkbart.
 


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. juli 2021 af Eksperimentalfysikeren

Der er ikke opgivet, hvordan den ene mm er målt. Der kan være tale om, at den er afsat som en tynd streg rundt om akslen og der så er savet med en nedstryger. Hvis det er tilfældet, kan der sagtens være en større fejl end de 46g. En angivelse af 1mm angiver kun, at tykkelsen er et sted mellem 0,5mm og 1,5mm, altså en masse mellem 123 g og 370g. Det er en meget stor usikkerhed, men har man ikke bedre oplysninger, må man nøjes med det, man har.

Som det ses af tallene ovenfor er en angivelse af massen til 0,2kg også lidt for optimistisk. Man bør nok i stedet angive 0,25kg±0,12kg eller 0,25kg±50%.

Jeg kender ikke baggrunden for opgaven. Det kan meget vel tænkes, at opgavestilleren netop er ude på at teste, om opgaveløseren er opmærksom på problemet.


Brugbart svar (0)

Svar #9
30. juli 2021 af SuneChr

     Teori:
Den teoretiske skæremaskine skærer efter et spor, på akslen, som faktisk ikke er der.
Havde sporet været der, ville det have haft en udstrækning.
Skæreklingen er, i analogi hermed, uden udstrækning.
     Praksis:
En tømrer ved, at når et bræt skal skæres efter en streg på brættet, skærer han ikke midt i stregen
men umiddelbart ved siden af stregen.


Brugbart svar (1)

Svar #10
30. juli 2021 af Eksperimentalfysikeren

Hvilken maskine? Den er ikke omtalt i opgaven. Når den ikke er omtalt i opgaven, kan den ikke bruges til antagelser. Når der ikke står andet om tykkelsen af skiven, end at den er 1mm tyk, så er der ikke andet at vurdere usikkerheden efter end antallet af betydende cifre. Det er forkert at indføre noget, der ikke er omtalt i opgaven.

Hvis man, når man kommer ud i praksis, ser oplysninger som ovenstående, må man ikke gætte på en usikkerhed. Har man brug for en mindre usikkerhed, må man gå til kilden og spørge sig frem. Det kunne jo være, at tykkelsen skulle have været angivet som 1,27mm, men decimalerne er fosvundet ved en skrivefejl. Den store usikkerhed på massen kan opfattes som et alarmsignal om at der kan være noget galt med én af målingerne.


Skriv et svar til: Hvad vejer akslen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.