Fysik

Bølger, lys og lyd (afbøjningsvinkler, bølgelængde osv.)

23. september 2021 af helpn - Niveau: C-niveau

Hej. Jeg mangler virkelig hjælp til den her opgave..


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. september 2021 af peter lind

a) d = 1/λλ

b) φ = a/L

c) d*sin(φn) = n*λn

d) de skal være ens bortset fra usikkerhed

e) Det er mere præcist


Svar #2
23. september 2021 af helpn

Har fået a) til 1667 nm.

Kan du hjælpe med beregningerne i b) og c)?


Svar #3
23. september 2021 af helpn

b) Altså jeg ved jeg har at L=120 cm, men hvad med mit a_1 og a_2=


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. september 2021 af peter lind

formlen står i #1, så hvad er du i tvivl om ?


Svar #5
23. september 2021 af helpn

b) Altså er det fx φ1=tan^(-1)(0,975/120) her? og tilsvarende for φ2?


Svar #6
23. september 2021 af helpn

Eller skal man lige dividere værdien med 2, fx a1=0,975/2?


Brugbart svar (1)

Svar #7
23. september 2021 af peter lind

for at finde a1 skal man divedere 0,975 med 2


Svar #8
24. september 2021 af helpn

Super, tak! Og hvad er mit n så i c)? 


Svar #9
24. september 2021 af helpn

Og kan du måske lige bekræfte, at det her ser korrekt ud i b)?


Brugbart svar (0)

Svar #10
24. september 2021 af peter lind

n er ordenen

Jeg har ikke kontrollere om du har slået rigtig op; men ellers er det rigtigt


Svar #11
24. september 2021 af helpn

Wordmat giver nemlig ikke set samme som når jeg sætter det ind i Wolframalpha.. men mange tak for hjælpen

Svar #12
24. september 2021 af helpn

Jeg fandt ud af, at det var fordi Wolframalpha gav svaret i radianer, og ikke grader..


Svar #13
24. september 2021 af helpn

Er dog stadig i tvivl om c)... er det bare at sige d*sin(\phi_1) og d*sin(\phi_2)?


Svar #14
24. september 2021 af helpn

For i så fald får jeg i hvert fald slet ikke samme resultat for 1. og 2. orden, og det ville man vel forvente... Jeg får hhv. 6,772 og 19,725.


Brugbart svar (0)

Svar #15
24. september 2021 af mathon

Din fremgangsmåde er rigtig, men måleresultaterne må være forkerte.
Dine enheder passer i hvert fald ikke.


Brugbart svar (0)

Svar #16
24. september 2021 af mathon

              \small \lambda=\frac{d}{n}\sin\left ( \alpha_n \right )\quad n\in \left \{ 1, 2\right \}


Svar #17
24. september 2021 af helpn

Jeg havde glemt at dividere med min orden, kan jeg se.. Nu får jeg hhv. 6,772 nm og 9,862 nm. Jeg ved ikke om det stadig er for langt fra hinanden til at være korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #18
24. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

Dine vikler er forkerte. De to a-værdier har du angivet i meter, men L i cm. De skal have samme enhed.

Du skal også holde dig til samme enhed for vinklerne. Det bedste er radianer. Hvis du bruger radianer og grader blandet, bliver resultatet forkert.

Jeg har regnet dine tal efter fra grunden. De ser ud til at målingerne er i overensstemmelse. Der er en forskel i de to beregnede bølgelængder, men der ligger indenfor ca 2%.


Svar #19
24. september 2021 af helpn

Mange tak, de havde jeg helt overset... Jeg får nu hhv. 627,4 nm og 636,62 nm, så det er meget tæt på hinanden nu!! 


Brugbart svar (0)

Svar #20
24. september 2021 af Eksperimentalfysikeren

Det er det same, som jeg får.


Skriv et svar til: Bølger, lys og lyd (afbøjningsvinkler, bølgelængde osv.)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.