Matematik

Det sidste ciffer i tallet

01. oktober 2021 af Quarr - Niveau: 10. klasse

Hej, hvordan løses den?

Ved godt hvordan den løses på computer, men ikke uden hjælpemidler. Altså på kladdepapir.

På forhånd, tak!


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. oktober 2021 af oppenede

2 har 2 som sidste ciffer
22 har 4 som sidste ciffer
23 har 8 som sidste ciffer
24 har 6 som sidste ciffer

Og derefter gentager samme mønster sig. Afgør ud fra det hvor mange af de 100 led, der ender med 2, 4, 6, 8.
Kald antallet af led der ender med 2, 4, 6, 8 for a, b, c, d.

Summen i opgaven har da samme sidste ciffer som
   2a + 4b + 6c + 8d


Brugbart svar (1)

Svar #2
01. oktober 2021 af LeonhardEuler

Fortsættelse til #1: Det sidste ciffer i 2 + 4 + 6 + 8 er 0 og da 4 går op i 100, så må det sidste ciffer være 0. 


Brugbart svar (1)

Svar #3
01. oktober 2021 af Soeffi

#0. 


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2021 af Soeffi

#0. Man har summen:

\sum_{i=1}^{100}2^i=2^{101}-2

For 2n gælder, at hvis
n : 4 giver rest 0, så er 6 sidste ciffer i 2n 
n : 4 giver rest 1, så er 2 sidste ciffer i 2n
n : 4 giver rest 2, så er 4 sidste ciffer i 2n
n : 4 giver rest 3, så er 8 sidste ciffer i 2n

For 2101 gælder, at 101 : 4 giver rest 1 og sidste ciffer i 2101 er dermed 2. Sidste ciffer i 2101 - 2 er derfor 2 - 2 = 0


Brugbart svar (0)

Svar #6
04. oktober 2021 af Soeffi

#1. Lidt mere generelt: 

2+2^2+2^3+2^4+...+2^{100}=

(2+2^2+2^3+2^4)+(2^5+2^6+2^7+2^8)+...+(2^{97}+2^{98}+2^{99}+2^{100})=

(2+2^2+2^3+2^4)+2^4 (2+2^2+2^3+2^4)+...+2^{96}(2+2^2+2^3+2^4)

Hver parentes har summen 30. Et tal der ender på 0 gange et andet tal, giver et produkt med sidste ciffer 0. Summen af tal, der alle har sidste ciffer lig 0, giver et tal med sidste ciffer lig 0. Summen 2 + 22 + 23 +...+ 2100 har derfor 0 som sidste ciffer.

Hvis summen gik til 2103, så kunne vi bruge samme fremgangsmåde som før på de første 100 led og derefter se på de sidste 3 led. Man får i følge n modulo 4-reglen for 2n:

2101 har sidste ciffer 2
2102 har sidste ciffer 4 og
2103 har sidste ciffer 8. 

Summen har derfor sidste ciffer 4.


Skriv et svar til: Det sidste ciffer i tallet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.