Matematik

Hvad er det sidste ciffer osm ikke er nul

06. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet) - Niveau: A-niveau

tallet \sqrt{2000^2^^000 }er et tal som ender på mange nuller. Hvad er det sidste ciffer som ikke er et nul?

Er der nogle der ved hvordan man kan regne det ud? - Det er en Georg Mohr opgave.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2016 af Soeffi

#0. \sqrt{2000^{2000}}=2000^{1000}=2^{1000}\cdot 1000^{1000}

Det sidste ciffer i dette tal, som ikke er et nul, er det samme ciffer, som er det sidste i 21000. Ser man på potenser af 2: 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128, 256, 512...ses at 2, 4, 8, 6 gentages som sidste ciffer. Dvs. hvis man har tallet 2n, så er sidste ciffer 

2, hvis n mod 4 = 1

4, hvis n mod 4 = 2

8, hvis n mod 4 = 3

6, hvis n mod 4 = 0.

Da n = 1000 og 1000 mod 4 = 0, er sidste ciffer forskelligt fra 0 i det ovennævnte tal lig med 6.


Svar #2
06. oktober 2016 af AlmaasHaidari (Slettet)

Wow, det ser mere kompliceret ud end jeg havde regnet med :')

Tak for hjælpen :)


Skriv et svar til: Hvad er det sidste ciffer osm ikke er nul

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.