Kemi

pH beregning for stærk og svag syre

01. november 2021 af Hans12333 - Niveau: B-niveau

Hej jeg har et spørgsmål. Hvorfor er pH-beregning for stærk syre og svag syre anderledes?


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. november 2021 af mathon

     \small \begin{array}{lllll} &&pH=-\log\left ( \alpha \cdot c_s \right )\\ \textup{hvor}\\&&\alpha \textup{ er dissociationsgraden }\quad 0<\alpha \leq 1\\\\ \textup{for st\ae rk syre }pK_s<0\textup{:}&& S\,+\,H_2O\;\longrightarrow\; B\;+H_3O^+\;\\\\&&\alpha =1\quad \textup{dvs }pH=-\log(c_s)\\\\\\ \textup{for middelst\ae rk syre }0<pK_s<4\textup{:}\\&& \underset{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}{S}\,+\,H_2O\;\rightleftharpoons \; \underset{\left [ H_3O^+ \right ]}{B}\;+H_3O^+\\ \textup{i ligev\ae gt:}\\&& \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s-\left [ H_3O^+ \right ]}=K_s\\\\&& pH=-\log \left ( \frac{-K_s+\sqrt{{k_s}^2+4\cdot k_s\cdot c_2}}{2} \right )\\\\\\ \textup{for svag syre }pK_s>4\textup{:}&&\textup{er }\left [ H_3O^+ \right ]<<c_s\\ \textup{og dermed}\\&& \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}\approx K_s\\\\&& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right ) \end{array}


Svar #2
01. november 2021 af Hans12333

Forstår ikke steppene med svag syre


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. november 2021 af mathon

     \small \small \begin{array}{lllll}\textbf{\# 2}\\\\& \textup{for svag syre }pK_s>4\textup{:}&&\textup{er }\left [ H_3O^+ \right ]<<c_s\\& \textup{og dermed}\\&&& \frac{\left [ H_3O^+ \right ]^2}{c_s}\approx K_s\\\\&&& \left [ H_3O^+ \right ]^2=K_s\cdot c_s\\\\&&& \log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]^2 \right )=\log\left (K_s\cdot c_s \right )\\\\&&& 2\cdot \log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]\right)=\log(K_s)+\log(c_s)\\\\&&& \log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]\right)=\frac{1}{2}\cdot \left (\log(K_s)+\log(c_s) \right )\\\\&&&-\log\left ( \left [ H_3O^+ \right ]\right)=\frac{1}{2}\cdot \left (-\log(K_s)-\log(c_s) \right )\\\\\\&&& pH=\frac{1}{2}\cdot \left ( pK_s-\log(c_s) \right ) \end{array}


Skriv et svar til: pH beregning for stærk og svag syre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.