Matematik

Radioaktivesporstoffer opgave

19. december 2021 af MatAsuttermaks - Niveau: A-niveau

Hejsa!
Jeg sidder med en opgave, som jeg godt kunne bruge lidt hjælp til at forstå.
Opgave beskrivelsen:
Ved nuklearmedicinske undersøgelser anvendes radioaktive sporstoffer, der sprøjtes ind i en blodåre. Efter sporstoffet er kommet ind i kroppen, lokaliseres det med et gamma eller SPECT-kamera, der tager billeder af f.eks. knogler, nyrer, lever eller hjerte. Resultatet af undersøgelserne bruges i udredningen af forskellige sygdomme. Alle grundstoffer kan findes i flere former, såkaldte isotoper. Visse isotoper er ustabile og udsender derfor radioaktiv stråling. Det er disse ustabile isotoper, i daglig tale kaldet radioaktive sporstoffer, man benytter sig af ved en nuklearmedicinske og PET undersøgelse. De to hyppigste anvendte radioaktive sporstof er Technetium-99m og F-18-FDG. Stofferne har ingen bivirkninger og er hurtigt ude af kroppen (halveringstiden er henholdsvis 6 timer og 2 timer). Den stråledosis der gives ved undersøgelserne er beskeden og kan sammenlignes med visse røntgenundersøgelser.

Foretag regressionsanalyser af de to datasæt og opstil herudfra to modeller, der beskriver mængden af technetium-99m, målt i millisievert [mSv] som funktion at tiden, målt i minutter, for laboratorieforsøget og i målingen hos patienten. Bestem derefter både den fysiske, den biologiske og den effektive halveringstid og afgør, hvor lang tid, der vil gå før patient og laboratorieprøve vil indeholde den samme mængde sporstof, såfremt de to dosiser blev doseret samtidig. I vurderingen skal der indgå en overvejelse over, hvorfor den effektive halveringstid varierer fra den fysiske og hvor stor effekten af den biologiske halveringstid forekommer at være.

Sammenhængen mellem den fysiske, biologiske og effektive halveringstid er en formel, som findes med diagrammerne for datasættene i filerne vedhæftet nedenunder.

Mange tak på forhånd!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. december 2021 af peter lind

Radioaktive stoffer henfalder eksponentielt, så de sakl bruge en eksponentiel regression


Skriv et svar til: Radioaktivesporstoffer opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.