Matematik

Nogen der kan forklare mig hvad faseforskydningskonstant er når vi snakker om sinusfunktion

28. december 2021 af tyco0n - Niveau: B-niveau

Tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
28. december 2021 af Eksperimentalfysikeren

Et eksempel: En vekselstrømsgenerator afgiver en spænding af formen u = u0 sin(ωt) Den tilsluttes et langt kabel. I den anden ende er svingningen forsinket, så her er spændingen v = u0 sin(ω(t-τ)) = u0 sin(ωt-ωτ), hvor τ er den tid, det tager bølgen at løbe gennem kablet. Størrelsen φ=ωτ kaldes faseforskydningen.

Faseforskydning kan opstå på mange andre måder.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. december 2021 af PeterValberg

Hvis du skulle få lyst til at se en video, hvori der snakkes om
faseforskydning i elektriske kredsløb - videoen er tiltænkt elever,
der er i gang med deres grundforløb (GF2) som elektriker - så
kan du måske blive lidt klogere på begrebet faseforskydning

< VIDEO-LINK >

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #3
29. december 2021 af ringstedLC

Enhver funktions graf kan forskydes parallelt med x-aksen:

\begin{align*} f(x) &= 2x\\ \textup{forskydes med "+2\,"}\Rightarrow f_1(x)&=2\cdot (x-2)\\ \textup{eller forskydes med "}\varphi\textup{\,"}\Rightarrow f_1(x)&=2\cdot (x-\varphi ) \\\\ f(x) &= 2\sin(x) \\ \textup{forskydes med "}\varphi\textup{\,"}\Rightarrow f_1(x)&=2\sin(x-\varphi ) \end{align*}

Vi omtaler ofte forskydning af de trigonometriske funktioner sin/cos som en (tids-) fase el. faseforskydning φ, når de bruges til at beskrive harmoniske svingninger og variablen derfor er tiden t.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. december 2021 af ringstedLC

I denne ofte stillede opgave bruges kun selve forskriften og dens betingelser som et eksempel på fasen:


Brugbart svar (0)

Svar #5
29. december 2021 af ringstedLC

Modellen angiver vinklen (i grader) for Solens indstråling som funktion af tiden i antal dage efter 31. dec.:

\begin{align*} \varphi &= \omega \cdot t \\ t &= \frac{\varphi }{\omega }=\frac{1.41}{\frac{2 \pi}{365}}\approx 82\,(\textup{dg.}) \\ \textup{Sommersolhverv: } t_3 &= t_2+t \\ &= \tfrac{365}{4}+82 \\&\approx 173\,\textup{dg.\,efter\,31.\,dec.} \\ &\approx \textup{21.\,juni}\end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. december 2021 af ringstedLC

Vedhæftet fil:_0.png

Skriv et svar til: Nogen der kan forklare mig hvad faseforskydningskonstant er når vi snakker om sinusfunktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.