Kemi

Beregne det faktiske indhold af lægemiddelstof i pulverblandingen i forhold til den nominelle værdi i procent

07. januar 2022 af Mienielsen20 - Niveau: Universitet/Videregående

Hej :-)

Jeg sidder med en opgave som lyder på følgende måde:

 En pulverblanding til en tablet med en nominel masse på 500 mg som skal indeholde 200 mg lægemiddelstof undersøges kvantitativt. Der findes 216 mg lægemiddelstof i 550 mg pulverprøve. Hvad er det faktiske indhold af lægemiddelstof i pulverblandingen i forhold til den nominelle værdi i procent?

Jeg ved at facit er 98,2%, men hvordan fås dette?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. januar 2022 af mathon

             \small \small \begin{array}{lllllll}&& \frac{216\;mg}{550\;mg}=\frac{\frac{10}{11}\cdot \left (216\;mg \right )}{\frac{10}{11}\cdot \left (550\;mg \right )}=\frac{196.364\;mg}{500\;mg}\\\\ \small\textup{Faktisk indhold}\\ \small\textup{i forhold til}\\ \small \textup{nominel v\ae rdi:}\\&& \frac{196.364}{200}\cdot 100\%=98.2\% \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Én måde du kan tænke på det på er ved at sige, at nominelt skal der være 200mg lægemiddelstof pr. 500mg pulverblanding, altså en andel på 200/500. I den faktiske prøve har man 216/550, så i forhold til den nominelle værdi bliver det så

(216/550) / (200/500) = 0,982 = 98,2%

En anden måde er at sige at der nominelt skal være en andel på 200/500. Når prøven så er på 550mg, så skal der nominelt være et lægemiddelindhold på

200/500 * 550 = 220mg

Når der så faktisk er 216mg, så svarer dette til

216/220 = 0,982 = 98,2%


Skriv et svar til: Beregne det faktiske indhold af lægemiddelstof i pulverblandingen i forhold til den nominelle værdi i procent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.