Matematik

ganger man eller prikker man med t?

15. januar 2022 af nico78 - Niveau: B-niveau

jeg er klar over at man siger at to vektorer "prikkes", mens to tal "ganges". men hvad med en vektor og et tal, hvad siger man der?

når man fx har en parameterfremstilling, siger man så at man "ganger" retningsvenktoren med t eller siger man at man "prikker" retningsvektoren med tallet t?


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. januar 2022 af peter lind

Man sige ganger


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. januar 2022 af ringstedLC

#0: "prikkes" bruges om skalarproduktet af to vektorer.

Ved parameterfremstilling er t et tal. Derfor ganges der med t:

\begin{align*} \binom{x}{y} &= \binom{x_0}{y_0}+t\cdot \binom{r_a}{r_b}\;,\;t\in \mathbb{R} \\ &= \binom{x_0}{y_0}+\binom{t\cdot r_a}{t\cdot r_b} \\ \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. januar 2022 af Eksperimentalfysikeren

Der er to forskellige produkter af vektoorer i 3D. Det ene, skalarproduktet findes også for 2D (og også i højere dimensioner). Det angives med en prik mellem vektorerne:

s = \vec{a} \times \vec{b}

Det andet findes kun i 3D. Det kaldes for vektorproduktet, fordi det giver en vektor. Det angives med et kryds:

\vec{v} = \vec{a} \times \vec{b}

Det kaldes derfor også for krydsproduktet. Det er en vektor, der står vinkelret på de to vektorer med en retning, der gør, at vektorerne a,b,v danner et højrehåndskoordinatsystem. Længden af v er absin(vinklen mellem a og b). I 2D svarer det til tværvektoren.


Skriv et svar til: ganger man eller prikker man med t?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.