Fysik

hvor højt op kan den kaste den på månen?

20. januar 2022 af Moehy - Niveau: B-niveau

En håndballspiller kan kaste en bold 28 m op i loftet på jorden, hvor højt op kan den kaste den på månen?

Jeg ved at tyngdeaccelerationen på Månen er 1,62 m/s2 og jeg skal benytte Epot formlen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. januar 2022 af ringstedLC

Håndspilleren tilfører bolden den samme energi på Månen som på Jorden:

\begin{align*} E_{pot} &= m\cdot g\cdot h \\ E_{J} &= E_{M} \\ m\cdot g_{J}\cdot h_{J} &= m\cdot g_{M}\cdot h_{M} \\ g_{J}\cdot h_{J} &= g_{M}\cdot h_{M} \\ h_{M} &= \;? \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. januar 2022 af ringstedLC

En opgave der inddirekte illustrerer forskellen på masse og vægt af håndbolden:

\begin{align*} v_{J} &= m\cdot g_{J}=9.82\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}^2}\cdot m =9.82\,\tfrac{\textup{N}}{\textup{kg}}\cdot m\,(\textup{kg}) \\ v_{M} &= m\cdot g_{M}=1.62\,\tfrac{\textup{m}}{\textup{s}^2}\cdot m =1.62\,\tfrac{\textup{N}}{\textup{kg}}\cdot m\,(\textup{kg}) \\ \end{align*}

Månen "trækker" altså mindre i boldens masse.


Skriv et svar til: hvor højt op kan den kaste den på månen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.