Matematik

linære funktioner

27. januar 2022 af Silena - Niveau: 10. klasse

- beskriv grafisk sammenhængen mellem antal tønder og prisen

skal jeg vise det grafisk i et kordinat system?


Brugbart svar (0)

Svar #1
27. januar 2022 af Quarr

f(x)=y=ax+b

x=Antallet af tønder, f(x)=prisen per tønde

Hvad er prisen per tønde?

- - -

Ja

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
27. januar 2022 af Eksperimentalfysikeren

#1: Ja, der står jo: "Beskriv grafsk..."


Brugbart svar (0)

Svar #3
27. januar 2022 af Christianfslag

#0

- beskriv grafisk sammenhængen mellem antal tønder og prisen

skal jeg vise det grafisk i et kordinat system?

Udtryk sammenhænget mellem prisen og antallet som en funktion. Standardformen for en lineær funktion er, som MathiasOP skriver:

f(x)=ax+b

Hvor a er prisen per tønde, x er antallet af tønder og b er et eventuelt 'startgebyr'.

Herefter kan du indsætte grafen i f.eks. GeoGebra eller Maple.


Brugbart svar (0)

Svar #4
27. januar 2022 af StoreNord

Husk også at tegne punktet (1,f(1).               :-)


Svar #5
27. januar 2022 af Silena

antal af tønder. jeg ser det ingen steder? er der noget mine øjne ikke ser?

Vedhæftet fil:Billede3.png

Brugbart svar (0)

Svar #6
27. januar 2022 af Christianfslag

#5

antal af tønder. jeg ser det ingen steder? er der noget mine øjne ikke ser?

Antallet er ikke specificeret for en funktion. Vi ser blot på udviklingen af pris i dét at antallet stiger. Det skal bemærkes at opgaven nævner et gebyr på 500 kr. Hermed vil du have en funktionsforskrift der hedder

f(t)=30t+500


Brugbart svar (0)

Svar #7
27. januar 2022 af StoreNord

Glem bare Svar #4.

Se vedhæftede:


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. februar 2022 af ringstedLC

Vedhæftet fil:_0a.png

Brugbart svar (0)

Svar #9
05. februar 2022 af ringstedLC

Vedhæftet fil:_0a.png

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. februar 2022 af ringstedLC

- Beskriv også grafisk sammenhæng mellem antal tønder og prisen pr tønde og lav en funktionsforskrift 

hvordan finder jeg ud af hvor mange tønder der er?

Som i #6; sammenhængen gælder jo uanset hvor mange tønder, der er.

Du har fx disse talpar til prisen:

\begin{align*}\textup{Pris: }\\ x\textup{\,td.: } p(x) &= 30x+500\,,\;x\geq 1 \\ \textup{1\,td.: } p(1) &= 530 \,\textup{kr.} &&(1,530) \\ \textup{10\,td.: } p(10) &= 800 \,\textup{kr.} &&(10,800) \end{align*}

og disse talpar til pris pr. td.:

\begin{align*}\textup{Pris\,pr.\,td.: }\\ x\textup{\,td.: } q(x) &= \frac{p(x)}{x}\,,\;x\geq 1 \\ \textup{10\,td.: } q(10) &= \frac{p(10)}{10}= \frac{800\,\textup{kr.}}{10\,\textup{td.}}=\;\,80\,\textup{kr.\,pr.\,td.} &&(10,80) \\ \textup{1\,td.: } q(1) &= \frac{p(1)}{1}= \frac{530\,\textup{kr.}}{1\,\textup{td.}}=530\,\textup{kr.\,pr.\,td.} &&(1,530) \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #11
05. februar 2022 af ringstedLC

Sammenhæng: Højere fart ⇒ mindre tid

Vedhæftet fil:_0b.png

Skriv et svar til: linære funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.