Matematik

hjælp til en opgaver

26. april 2022 af ho123 - Niveau: B-niveau

brug for hjælp med en opgaver


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. april 2022 af Sveppalyf (Slettet)

En parabel er grafen for et andengradspolynomium:

f(x) = ax2 + bx + c

Her er parablen symmetrisk omkring y-aksen, derfor har vi at b=0:

f(x) = ax2 + c

Så får vi oplyst at f(0) = 6,15. Dette giver os

f(0) = 6,15  <=>

6,15 = a*02 + c  <=>

c = 6,15

Vi har nu 

f(x) = ax2 + 6,15

Så står der at buen er 11,8 m bred. Dette giver os at

f(-5,9) = 0 og f(5,9) = 0

Så kan vi finde a:

f(5,9) = 0  <=>

0 = a*5,92 + 6,15  <=>

a = -0,177

Forskriften bliver altså

f(x) = -0,177x2 + 6,15


Svar #2
26. april 2022 af ho123

hvor fik du 5,9 fra


Brugbart svar (1)

Svar #3
26. april 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Buen er 11,8 m bred. Da x-aksens nulpunkt ligger midt i, svarer det altså til 11,8 / 2 = 5,9 m til hver side. Altså fra x = -5,9 til x = +5,9.


Svar #4
26. april 2022 af ho123

men hvordan fandt du frem til a?


Svar #5
26. april 2022 af ho123

fordi jeg har prøvet at regne det ud men det gav ikke -0,177


Brugbart svar (1)

Svar #6
26. april 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Vi har fundet at b=0 og c=6,15:

f(x) = ax2 + 6,15

Så ved vi at ved x= 5,9 skal funktionen give 0:

f(5,9) = 0

som giver os ligningen

0 = a*(5,9)2 + 6,15

Vi trækker 6,15 fra på begge sider:

-6,15 = a*(5,9)2

og dividerer med 5,92 på begge sider:

a = -6,15/(5,9)2

som giver

a = -0,177


Skriv et svar til: hjælp til en opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.