Matematik

Babylonsk matematik

29. april 2022 af javannah5 - Niveau: A-niveau

Kan nogle hjælpe mig med at løse denne opgave, for har ingen ide om hvordan man laver den?

Vedhæftet fil: 2022-04-29 (4).png

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. april 2022 af Soeffi

#0. Indsætter billede.

Det, som menes, er nok: skriv 242 = 576 i 60-talssystemet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. april 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Er der ikke en fejl i den tabel?

92 = 81 = 1*60 + 21

som så med opgavens skrivemåde skulle være 1,21.


Svar #3
02. maj 2022 af javannah5

#1
#0. Indsætter billede.

Det, som menes, er nok: skriv 242 = 576 i 60-talssystemet.

Forstår det stadig ikke helt, for havde faktisk meget svært med at forstå Babylonsk matematik fra starten.

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. maj 2022 af Soeffi

#3. Lad os sige, at du skal skrive 576 i 60-talssystemet. Du beregner 60n for n = 0, 1, 2...indtil du får noget som er større end 576: 600 = 1, 601 = 60, 602 = 3600. Dvs. 576 er mindre end 602. Dermed kan 576 skrives: m1·60 + m2·1, hvor m1 og m2 er tal i 10-talssystemet. Dette tal skrives m1, m2 i 60-talssystemet, hvor m1 = 576 div 60 = 9, hvor "div" står for heltalsdivision og m2 = rest(576 div 60) = 36. Dermed er 57610 = 9,3660.


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. maj 2022 af SuneChr

# 2
Ja,  9102 = 8110 = (1 21)60
24102 = 57610 = (9·601 + 36·600)10 = (9 36)60


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. maj 2022 af SuneChr

366110 = (1 1 1)60  thi  (1·602 + 1·601 + 1·600)10 = 366110


Brugbart svar (0)

Svar #7
02. maj 2022 af Sveppalyf (Slettet)

Når der står at man skal skrive 242 og 252 med kileskrift, så skal man nok gøre det på den ægte babyloniske manér:

http://kielbergkurser.dk/Talsystemer/Babylon/det_babylonske_talsystem.htm

Hvis vi tager 242:

24210 = 57610 = 9,3660

Så skal vi på den første plads have et babylonisk 9-tal. Det er ni trekanter der peger nedad.

På næste plads skal vi have 36. Det er tre vinkler der peger mod venstre samt seks trekanter der peger nedad.

Altså

\begin{matrix} \triangledown & \triangledown & \triangledown \\ \triangledown & \triangledown & \triangledown \\ \triangledown & \triangledown & \triangledown \end{matrix} \: \: \: \: \: \: < < < \begin{matrix} \triangledown & \triangledown & \triangledown \\ \triangledown & \triangledown & \triangledown \end{matrix}


Svar #8
02. maj 2022 af javannah5

Kan nogle vise mig hvordan man skriver 24^2 og 25^2 med kileskrift? For ved ikke hvordan man bruger det babyloniske system til det.


Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2022 af Sveppalyf (Slettet)

252 = 625 = 10*60 + 25 = 10,2560

Så der skal på første plads være et kileskrift-10-tal som er en vandret pil. På anden plads skal der stå 25 hvilket er to vandrette pile og fem trekanter.

< \: \: \: \: \: < <\frac{\triangledown \triangledown \triangledown }{\triangledown \triangledown }

Ellers prøv den her:

https://math.tools/numbers/to-babylonian/


Skriv et svar til: Babylonsk matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.