Kemi

pH for blandingen:

21. maj 2022 af Sol100 - Niveau: Universitet/Videregående

0.25M NH_4Cl opløsning blandes med 0.3M NaOH opløsning i volumenforholdet 2:1. Hvad bliver pH i blandingen? K_a=5.5*10^{_{-10}} for NH_4^{_{+}}.

Nogen som kan forklare hvordan denne skal løses


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. maj 2022 af mathon

Eksempelvis:
                           100 mL NH_4Cl
                            50  mL NaOH

Blandingen indeholder:
                                               \small \begin{array}{llllll} NH_4Cl\textup{:}&\left ( 0.100\;\mathrm{L} \right )\cdot \left ( 0.25\;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )&=&0.025\;\mathrm{mol}\\NaOH\textup{:}&\left ( 0.050\;\mathrm{L} \right )\cdot \left ( 0.30\;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )&=&0.015\;\mathrm{mol} \end{array}

Den stærke base \small OH^- reagerer straks med  den svage syre \small N{H_4}^+

                                               \small \begin{array}{llllll} N{H_4}^+\,_{\textit{(aq)}}\;+\;OH^-\,_{\textit{(aq)}}\;\longrightarrow \;NH_3\,_{\textit{(aq)}}\;+\;H_2O\,_{\textit{(l)}} \end{array}

Opløsningen er \small 150 mL blanding af en syre og dens korresponderende base
dvs en pufferopløsning, hvorfor pufferligningen \small \begin{array}{llllll} pH=pK_a+\log\left ( \frac{n_b}{n_s} \right ) \end{array}
kan anvendes.
                                              \small \begin{array}{llllll} pK_a=-\log\left ( K_a \right )= -\log\left ( 5.5\cdot 10^{-10}\right )=9.26 \end{array}

                                              \small \small \small \begin{array}{llllll} pH=9.26+\log\frac{0.015\;\mathrm{mol}}{(0.025-0.015)\;\mathrm{mol}}=9.4 \end{array}


Skriv et svar til: pH for blandingen:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.