Matematik

Hvordan kan et polynomium uden rødder faktoropløses?

11. juni 2022 af kantet (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

Hvordan kan et polynomium uden rødder faktoropløses? I mat A bogen står der, at q(x) kan faktoropløses i andegradspolynomier uden rødder eller et produkt af flere andengradspolynomier uden rødder. Kan I give eksempler på det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. juni 2022 af Anders521

#0 Ka' du mon indsætte et billede af det du har læst?


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. juni 2022 af peter lind

Sådan et polynomium kan kun faktoropløses hvis man bruger komplekse tal. Hvis man bruger komplekse tal kan det altid faktoropløses.

Eksempel: x2+1 kan opløses som (x+i)(x-2), hvor i er et rent kompleks tal i = √-1


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. juni 2022 af Eksperimentalfysikeren

x2+1 = (x-i)(x+i)

Man kan faktorisere polynomiet i komplekse tal og så parre de rødder sammen, der er kompekst konjugerede. De to rødder har formen a+ib og a-ib, så man får (x-a-ib)(x-a+ib)= x2 - (2a -b+b)x + a2+b2 = x2 -2ax +a2+b2

Det kan man gøre med alle parene og dermed faktorisere polynomiet.


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. juni 2022 af SuneChr

Spørgsmålet er angiveligt at skulle faktorisere et polynomium uden reelle rødder i polynomiumsfaktorer.
Lad f.eks. 4'gr's polynomiet, uden reelle rødder
x4 + 2x2 + x + 2
faktorisere i 2'gr's polynomier.
Da vi med polynomiers division ikke har en rodfaktor at dividere med, må vi gå andre veje.
Lad derfor de to søgte 2'gr's polynomier hedde
a1x2 + b1x + c1    og
a2x2 + b2x + c2
Deres produkt hedder så
a1a2x4 + (a1b2 + a2b1)x3 + (a1c2 + a2c1 + b1b2)x2 + (b1c2 + b2c1)x + c1c2
Ved koefficientsammenligning finder vi, med lidt fingerfærdighed, frem til de to søgte 2'gr's polynomier
(x2 + x + 1)(x2 - x + 2)
som naturligvis heller ikke har reelle rødder.

 


Skriv et svar til: Hvordan kan et polynomium uden rødder faktoropløses?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.