Fysik

Boyle mariottes lov

08. september 2022 af betibet - Niveau: B-niveau
Hej, håber I kan hjælpe lidt her:
1. Begrund med udgangspunkt i gas som bestående af adskilte molekyler, der bevæger sig med en vis fart, hvorfor en gas må forventes at opføre sig, som boyle mariottes lov siger.

2. Redegør med udgangspunkt i boyle mariotts lov for, hvorfor en graf for trykket som funktion af 1/V fremstiller en ret linje?

Tak på forhånd.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. september 2022 af hjælpimatogkemi

Her kan du få en forklaring 

https://www.youtube.com/watch?v=yKp1iss87I8


Svar #2
08. september 2022 af betibet

Hej,
Tak for hjælpen, dog har jeg kigget på nogle videoer bl.a. den du har sendt, men jeg forstår det ikke. Kan du evt. uddybe?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2022 af mathon

              \small \small \begin{array}{llllll}&& P\cdot V=k\\\\ &&p=k\cdot \left (\frac{1}{V} \right ) \\\\ \textup{Du v}\mathrm{\acute{e}}\textup{d}&&\textup{at grafen for }y=ax\qquad \quad\textup{hvor }a\textup{ er en konstant}\\ \textup{er en ret linje}&&\textup{gennem }\left (0,0 \right )\\\\ \textup{Du v}\mathrm{\acute{e}}\textup{d}&&\textup{at grafen for }y=kx\qquad \quad\textup{hvor }k\textup{ er en konstant}\\ \textup{er en ret linje}&&\textup{gennem }\left (0,0 \right )\\\\ \textup{hvoraf du ogs\aa}&&\textup{kan vide, at }y=k\cdot \left ( \frac{1}{V} \right ) \quad\textup{hvor }k\textup{ er en konstant} \\ \textup{er en ret linje}&&\textup{gennem }\left (0,0 \right )\qquad \qquad \quad \, \, \textup{Hvilket bogstav der anvendes for}\\&&\qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \qquad \! \! \textup{konstanten er ligegyldigt.} \end{array}


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2022 af Sveppalyf (Slettet)

1. Boyle-Mariottes lov siger at tryk og volumen er omvendt proportionale (når temperaturen holdes konstant), dvs. p*V = konstant.

Hvis man tænker på en beholder med et bestemt volumen som er fyldt med gasmolekyler, så vil molekylernes sammenstød med beholderens vægge give anledning til et vist tryk. Hvis man nu presser volumenet ned til det halve, men holder temperaturen konstant (dvs. at gasmolekylerne stadig bevæger sig med samme fart), så vil der nu ske dobbelt så mange sammenstød med væggene, da tætheden af molekylerne er fordoblet. Trykket er altså nu fordoblet. Samme argument kan bruges ved en reduktion af volumenet til 1/4 eller 1/10 osv. Altså generelt at p og V er omvendt proportionale.


Skriv et svar til: Boyle mariottes lov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.