Kemi

Syre-base opgave :(

30. september 2022 af nighthunter21 - Niveau: C-niveau

Således har jeg prøvet at tackle opgaven:

a) Ca(OH)2 (s) + H2O (l) —> Ca2+ (aq) + 2 OH- (aq)

Ca(OH)2 består af de sammensatte ioner Ca2+ og OH- som vandet skiller ad. Vandet kan dog ikke skille den stærke OH- ad i O- og H-atomer.

b) Den her har jeg også svært ved, men jeg prøvede alligevel. Jeg fik antallet af OH-ioner til at være ca. 0,028181 M (molær).

Jeg fandt antal oxoniumsioner ud fra formlen for pH:

12,45=-log[H_3O^+]\Leftrightarrow [H_3O^+] = 10^{-12,45} = 3,548 M

Så finder antal hydroxidioner ved at omforme vands ionprodukt:

[H_3O^+]\cdot [OH^-]=1,0\cdot 10^{-14} M^2\Leftrightarrow [OH]= \frac{1,0 \cdot 10^{-14} M^{2}}{3,548 M} = 0.02818 M

Jeg ved ikke om det giver mening ift. det reaktionsskema jeg har opstillet? Man ser jo ikke oxoniumsioner i det, de må komme fra vandsselvionisering, men giver det mening at der så få hydroxidioner specielt når Ca(OH)2 bidrager?

Vi har lært at man kun kan finde antal hydroxidioner ud fra en pH, hvis man først finder tilsvarende oxoniumsioner...


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. oktober 2022 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. oktober 2022 af mathon

Du glemte at medskrive ti'erpotensen:

\begin{array}{lllllll}\textbf{b)}\\& \left [ H_3O^+ \right ]=10^{-12.45}\;\mathrm{M}=3.54\cdot 10^{-13}\;\mathrm{M}\\\\& \left [ OH^- \right ]=\frac{10^{-14}\;\mathrm{M^2}}{3.54813\cdot 10^{-13}\;\mathrm{M}}=0.028\;\mathrm{M} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
02. oktober 2022 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{c)}\\& c_ {Ca(OH)_2} =\frac{1}{2}\cdot \left [ OH^- \right ]=\frac{1}{2}\cdot \left (0.028\;\mathrm{M} \right )=0.014\;\mathrm{M} \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #4
02. oktober 2022 af mathon

\begin{array}{lllllll}\textbf{d)}\\& m=V\cdot c\cdot M=\left ( 1\;\mathrm{L} \right )\cdot \left (0.014 \;\mathrm{\frac{mol}{L}} \right )\cdot \left ( 74.093\;\mathrm{\frac{g}{mol}} \right )=1.0373\;\mathrm{g} \end{array}


Skriv et svar til: Syre-base opgave :(

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.