Matematik

matematik

22. november 2022 af mathil1789 - Niveau: 9. klasse

Hej, har brug for hjælp til de her opgaver. Tak på forhånd!

2.1 Hvor mange penge har Ea i alt tjent en aften, hvor hun
har solgt 120 programmer? 

2.2 Hvor mange programmer har Ea solgt en aften,
hvor hun i alt har tjent 90 kr.? programmer

Ea tjener i gennemsnit 80 kr. på torsdage og i
gennemsnit 100 kr. på fredage.
2.3 Hvor mange procent tjener Ea i gennemsnit mere på fredage end på torsdage?


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. november 2022 af MentorMath

Hej, der vist mangler noget af opgaven..?


Svar #2
22. november 2022 af mathil1789

Ea arbejder i et teater, hvor hun sælger programmer til teaterforestillinger.
Hun tjener et grundbeløb på 70 kr. pr. aften, og derudover tjener hun 0,25 kr. pr. program, hun sælger.

Ja, undskyld! :)


Svar #3
22. november 2022 af mathil1789

Ea arbejder i et teater, hvor hun sælger programmer til teaterforestillinger.
Hun tjener et grundbeløb på 70 kr. pr. aften, og derudover tjener hun 0,25 kr. pr. program, hun sælger.

Ja, undskyld! :)


Brugbart svar (0)

Svar #4
22. november 2022 af MentorMath

Hej.

Ud fra oplysningerne kan vi opstille en ligning, der er en funktionsforskrift, der angiver sammenhængen mellem hendes indtjening som en funktion af antal programmer hun sælger.

Vi ved at hun tjener et grundbeløb på 70 kr. pr. aften, og derudover tjener hun 0,25 kr. pr. program, hun sælger. Da hun tjener et fast(konstant) beløb pr. solgte program, beskriver sammenhængen en funktion, hvis graf er en ret linje. Dvs. en funktion der kan angives på formen

y = ax + b, hvor a er hældningskoefficienten og b angiver grafens skæring med y-aksen, dvs. f(0).

Idet hun tjener 0,25 kr pr program ved vi at a = 0,25. 

b angiver hendes indtjening for x = 0, dvs. når hun ikke har solgt nogen programmer. Derfor er b = 70 kr.

Dvs. y = f(x) = 0,25x + 70

______________________________________________________________________________________

2.1 

Idet x angiver antal solgte programmer indsættes x = 120 i forskriften

f(120) = 0,25•120 + 70 = 30 + 70 = 100

Altså har hun tjent 100 kr. på en aften, hvor hun har solgt 120 programmer.

______________________________________________________________________________________

2.2

Her bestemmes y = 90

y = 90 ⇔

0,25x + 70 = 90 ⇔

0,25x = 20 ⇔

x = 80

Hun har altså solgt 80 programmer på en aften, hvor hun har tjent 90 kr.


Svar #5
22. november 2022 af mathil1789

Mange tak for din tid!, jeg forstår det meget bedre nu. Kunne du også komme med en forklaring til 2.3? 


Brugbart svar (1)

Svar #6
22. november 2022 af MentorMath

Godt at høre! Ja, selvfølgelig:)

2.3

Vi starter med at bestemme hvor stor en procentdel hendes indtjening på torsdage udgør af hendes indtjening på fredage. Da procent er et udtryk for per hundrede, udgør hendes indtjening på torsdage 80% af hendes indtjening på fredage.

Heraf finder vi hvor mange procent hun tjener mere på fredage.

100% - 80% = 20%

Altså tjener hun i gennemsnit 20% mere om fredagen, end hun gør om torsdagen :))

Havde hun eksempelvis tjent 120 kr. på torsdage og 200 kr. på fredage, ville man kunne beregne hvor stor en procentdel indtjeningen om torsdagen udgør af indtjeningen på fredage ved at beregne: 120% af 200 = (120/100)•200.


Svar #7
22. november 2022 af mathil1789

Undskyld hastede lidt!! Mange tak for din tid og tak for hjælpen! ha' en god aften!


Brugbart svar (0)

Svar #8
22. november 2022 af MentorMath

Selv tak, god aften også


Skriv et svar til: matematik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.