Fysik

Opgave med osmolaritet, isoton, hyperton og hypoton

31. december 2022 af EDL - Niveau: Universitet/Videregående

Hej,
(Se bilag)
De to første delopgaver er løst. Men tredje delopgaves svar i bogen, stemmer ikke overens med det jeg kommer frem til.

Bogen mener at glukose er hypoton, men jeg mener det er hyperton. Mit argument er:

Glukose's osmolaritet er 0,17mol/L, mens det fysiologiske saltvand har osmolariteten 0,31mol/L. Ergo er der flere molekyler i fysiologisk saltvand end i opløsningen med glukose, derfor vil vandet vandre fra glukose mod det fysiologiske saltvand, dermed er glukose hyperton.

Hvorfor mener bogen at glukose er hypoton?

Svar på de første delopgaver:

a. 0,31mol/L

b. 13L

Vedhæftet fil: Billede1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
01. januar 2023 af mathon


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. januar 2023 af mathon

\begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\&\textup{glucose:}&\\\\&\textup{s\ae ttes opl\o sningens}\\&\textup{densitet til }\varrho=1\;\mathrm{\frac{g}{mL}}\\\\&\textup{haves:}\\&& c_{\textup{osmo}}=c=\frac{m}{V}=\frac{\left (10^3\;\mathrm{\frac{g}{L}} \right )\cdot 0.03}{180.156\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.2\;\mathrm{M}< 0.3\;\mathrm{M}\\&\textup{dvs:}\\&&\textup{hypotonisk} \end{array}


Svar #3
01. januar 2023 af EDL

Hej,

Det fysiologiske saltvand har 0,3M, mens glukose har 0,2M, dvs der er flere partikler i det fysiologiske saltvand end i opløsningen med glukose. Så bør vandet vel vandre mod saltvandet? Så det vel hyperton?
Munksgaard mener også at vandet vil vandre mod saltvandet, link:https://video-eudvoksen.gyldendal.dk/osmolaritet.


Svar #4
01. januar 2023 af EDL

#2

\begin{array}{lllllll} \textbf{c)}\\&\textup{glucose:}&\\\\&\textup{s\ae ttes opl\o sningens}\\&\textup{densitet til }\varrho=1\;\mathrm{\frac{g}{mL}}\\\\&\textup{haves:}\\&& c_{\textup{osmo}}=c=\frac{m}{V}=\frac{\left (10^3\;\mathrm{\frac{g}{L}} \right )\cdot 0.03}{180.156\;\mathrm{\frac{g}{mol}}}=0.2\;\mathrm{M}< 0.3\;\mathrm{M}\\&\textup{dvs:}\\&&\textup{hypotonisk} \end{array}

Skal jeg forstå det som at vandet vil vandre mod det sted, hvor koncentrationen er lavt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
02. januar 2023 af mathon

Nej - vandet "vandrer" mod den højere partikelkoncentration.


Svar #6
02. januar 2023 af EDL

#5
Nej - vandet "vandrer" mod den højere partikelkoncentration.

Ok, det fysiologiske saltvand har 0,3osmol/L, mens glukose har 0,2osmol/L, vandrer vandet så ikke mod det fysiologiske saltvand?

Brugbart svar (0)

Svar #7
02. januar 2023 af mathon

             I cellen er stofkoncentrationen 0.3 osmol/L
             i opløsningen er stofkoncentrationen 0.2 osmol/L

dvs
             Vandkoncentrationen er størst i opløsningen med stofkoncentrationen 0.2 osmol/L
             Vandet "vandrer" derfor fra opløsningen og ind i cellen.          


Svar #8
02. januar 2023 af EDL

#7

             I cellen er stofkoncentrationen 0.3 osmol/L
             i opløsningen er stofkoncentrationen 0.2 osmol/L

dvs
             Vandkoncentrationen er størst i opløsningen med stofkoncentrationen 0.2 osmol/L
             Vandet "vandrer" derfor fra opløsningen og ind i cellen.          

Hvis vandet vandrer fra 0,2osml/L (glukose) til 0,3osmol/L (saltvand), så må glukose vel være hyperton?


Skriv et svar til: Opgave med osmolaritet, isoton, hyperton og hypoton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.