Matematik

Modeller for udvikling i befolkningstal, Vejen til Matematik A2, Opgave 186, Side 167, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

03. februar kl. 15:49 af ca10 - Niveau: A-niveau

I to modeller for udvikling i befolkningstal antager man, at befolkningstallet afhænger af tiden t på følgende måde:

                               2000

Model 1: f ( t ) = ------------------------

                            1 + 4 • e -0,5•t

Model 2 : f ( t ) = 400 • e-0,4 • t 

a) Hvor stor er befolningen til t = 0 ?

Mit forsøg

Model 1: 

                                 2000

Model 1: f ( 0 ) = ------------------------ = 400

                            1 + 4 • e -0,5•0

Model 2: f( 0 ) = 400 • e-0,4 • 0           = 900

b) Hvor stor er væksthastigheden til tiden t ?

Mit forsøg

                            ( 2000 )' • ( 1 + 4 • e -0,5 • t  ) - 2000 • ( 1 + 4 • e -0,5 • t )'

Model 1: f '( t ) = -------------------------------------------------------------------------- =

                                                   ( 1 + 4 • e -0,5•t )2

                              -2000 • ( -0,5 • 4 • e -0,5•t )

                        = ---------------------------------------

                                 ( 1 + 4 • e -0,5•t )2

       

                                   4000  •   e -0,5 • t

                         = ----------------------------------   

                                ( 1 + 4 • e -0,5•t )2

Bogens facit side 394 er følgende:

                                   4000 • 1,6487t

Model 1 : f ' ( t ) = ------------------------------

                                    ( 1,6487t + 4)2

Mit spørgsmål er hvad gør jeg forkert ?


Svar #1
03. februar kl. 15:53 af ca10

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #2
03. februar kl. 16:16 af StoreNord

Prøv at tegne din og bogens løsning i samme kordinatsystem. Måske er graferne ens, så begge dele er rigtige.


Brugbart svar (0)

Svar #3
03. februar kl. 16:32 af StoreNord

Ja. Model 1 var ihvertfald rigtig.


Brugbart svar (0)

Svar #4
03. februar kl. 16:48 af mathon

Model 2: f( 0 ) = 400 • e-0,4 • 0           = 400 · 1 = 400


Svar #5
03. februar kl. 16:51 af ca10

Jeg brugte kvotientreglen da jeg bestemte væksthastigheden til tiden t  for model 1, så det burde vel være udført rigtigt. 

Mit spørgsmål er, hvordan kommer frem til 

                                               1,65t

 f ' ( t ) = g  ( t ) = 4000 • -----------------------

                                           ( 1,65t + 4 )2

Da jeg har ikke det program du har anvendt i svar #3.

Model 2: f ' ( t ) = (400 • e-0,4 • t  + 500) ' = -160 e-0,4 • t

( Det samme som facitlisten )


Brugbart svar (1)

Svar #6
03. februar kl. 17:25 af Anders521

#5 Mon ikke der er fejl i facit. Med dit resultat i #0

                                                  f'(t) = 4000·e -0,5·t/( 1 + 4·e-0,5·t )2

kan der foretages en omskrivning, hvor e-0,5·t = 1/e0,5·t = 1/(√e)t ≈ 1/1,64872t.

a) Tælleren til f' ændres fra 4000·e -0,5·t til 4000·1,64872-t.                                                                                b) Nævneren til f' ændres fra 1 + 4·e-0,5·t til 1,64872t + 4

Således fås et omskrevet udtryk 

                                               f'(t) = 4000·1,64872-t/(1,64872+ 4)2


Svar #7
03. februar kl. 17:34 af ca10

Tak for svaret

Jeg ser nærmere på det.


Svar #8
04. februar kl. 16:36 af ca10

Jeg har set nærmer på din omskrivning e-0,5·t = 1/e0,5·t = 1/(√e)t ≈ 1/1,64872t. for tallet e (også kaldet Eulers tal,opkaldt efter matematikeren Leonhard Euler) er et transcendent tal, der har denne afkortede og tilnærmede værdi på 2,7182818284590452353602.

√2,7182818284590452353602 = 1,6487212707 ≈ 1,6487

Så forstår jeg dit svar.

Jeg har anvendt TI - 89 Titanium og her anvendes ikke t men i stedet x og jeg har derefter gjort følgende:

Først tastes

d  (f ) , x → df (x)  tryk enter og svaret er Done

Dernæst tastes

                2000

 ----------------------------------- → f ( x )         tryk enter og svaret er  Done

             (1 + 4 • e(-0,5 • x) ))

Til slut tastes:

d f  ( x ) tryk enter og svaret er (der anvendes ikke komma men i stedet for symbolet for punktum er .) :

                     4000 • ( 1.6487 )x

           -------------------------------------

                 (( 1.6487 )+ 4)2


Skriv et svar til: Modeller for udvikling i befolkningstal, Vejen til Matematik A2, Opgave 186, Side 167, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.