Matematik

Integration, Vejen til Matematik A2, Opgave 264, Side 211, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

06. marts 2023 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 264

Benyt blyantsmetode til at udregne følgende stamfunktionr og kontrollér med grafregneren:

a)

∫ √ ( 2x -1 ) dx

Prøver at løse med integration med substition

Indre funktion: t = 2x -1     

Differentierer t: dt / dx = 2

Isolerer dx:       dx = 1 / 2

Indsætter t = 2x -1 og dx = 1 / 2 i det oprindelige integral

           

I = ∫ t • ( 1 / 2 ) dt = ( 1 / 2 ) ∫  (( 1 / 1/ 2 + 1 ) ( 2x - 1 ) = ( 1 /  2 ) •  ( 2 / 3 )  • ( 2x - 1 ) 3 / 2

          1            2                                     1     

  =   ------- •  ---------- ( 2x - 1 ) 3 / 2   = --------- ( 2x - 1 ) 3 / 2 + c

           2           3                                      3

        

Det samme som facitlisten side 394

b) 

∫ x √( 2x - 1 ) dx

                 1               1

∫ x dx =    ----- x2 =    ---  ∫ x dx    og       ∫ √( 2x - 1 ) dx = 

            1            2                                     1     

  =   ------- •  ---------- ( 2x - 1 ) 3 / 2   = --------- ( 2x - 1 ) 3 / 2

           2           3                                      3

Hvis det sættes ind

                                   1         1                                           1

 I = ∫ x √( 2x - 1 ) dx =   ------ • -------  x2 • ( 2x - 1 )3 / 2 =  ------ ( 2x3 - x2 ) 3 / 2 + c

                 2                2           3                                         6

I facitlisten er løsningen:

   1

 ------ ( 2x2 - 1) 3 / 2 + c

   6

Mit spørgsmål er hvad gør jeg forkert for i den parentes jeg har udregnet står der ( 2x3 - x2 ) mens i facitlisten står der i parentesen ( 2x2 - 1 ) ?

På forhånd tak.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. marts 2023 af peter lind

b) Det er for mig helt meningløst, hvad du laver. En måde hvor du kan finde fejlen selv er med lommeregner et sted i dine mellemregninger at beregne hvad det giver. Hvis resultatet er rigtig er må fejlen ligge i det efterfølgende. Hvis den ikke er rigtig må fejlen ligge et eller andet sted i resten.

Du kan finde integralet ved substitution t = 2x-1  x = ½(t+1)


Svar #2
06. marts 2023 af ca10

Tak for svaret

Svar #1 peter lind

Kan du ikke vise hvordan man udregner stamfunktionen i b) for jeg kan ikke finde fejlen i min løsning


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. marts 2023 af ringstedLC

Prøv at gange "x" ind under kvadrodstegnet som x2, gang det ind i parentesen og gør som i a).


Brugbart svar (1)

Svar #4
06. marts 2023 af peter lind

t = 2x-1  dt = 2dx

∫x√ ( 2x -1 ) dx = ∫½(t+1)kvrod(t)*2dt = fortsæt selv


Svar #5
07. marts 2023 af ca10

Tak for svaret

Jeg ser nærmere på det


Svar #6
07. marts 2023 af ca10

Jeg har skrevet b) forkert, det opdagede Jeg først nu jeg beklager.

Der skal stå:

∫ x √ ( 2x2 - 1 ) dx

Indre funktion t = 2x2-1                 t' = 4

Differentierer t:    dt/dx = 4x

Isolerer dx:          dx = 1/4x dt

Indsætter t = 2x2 - 1 og dx = 1/4x dt i det oprindelige integral:

I = ∫ x • (1/(4x)) ( t + 1 ) •√( t )  dt   =    ∫ ( 1/4) ( 2x2 -1 ) 1 / 2  dt   = 

1           1                                                       1             1                                 1          2

--- • ------------ • ( 2x2 -1 ) 1 / (( 1/2 ) +1 )   = ----------- • --------- • ( 2x2 - 1 )3/2  = ----  • ------- ( 2x2 -1 )3/2 =  

 4         1                                                         4             3                                 4         3

         ------ + 1                                                             ------

            2                                                                       2

1          1                              1

-----  • ---- • ( 2x2 - 1 )3/2  = ------  • ( 2x2 - 1 )3/2         

2         3                                6

Umiddelbart svarer det til det, der står i facitlisten.

Mit spørgsmål er, er det den rigtige måde at bestemme stamfunktionen på i b) ?

På forhånd tak.


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. marts 2023 af peter lind

Isolerer dx:          dx = 1/4x dt   skal være dx = 1/(4x) dt

I = ∫ x • (1/(4x)) ( t + 1 ) •√( t )  dt Det med rødt markerede skal væk

Resten: 2x2-1 skal erstattes med t undtagen i det sidste


Svar #8
07. marts 2023 af ca10

Til Svar #7 Citer-

peter lind

∫ x √ ( 2x2 - 1 ) dx

Indre funktion t = 2x2-1                 t' = 4x

Differentierer t:    dt/dx = 4x

Isolerer dx:          dx = 1/4x dt

Indsætter t = 2x2 - 1 og dx = 1/4x dt i det oprindelige integral:

I = ∫ x • 1/4x  •√( t )  dt   =    ∫  1/4 ( 2x2 -1 ) 1 / 2  dt   = 

1           1                                                       1             1                                 1          2

--- • ------------ • ( 2x2 -1 ) 1 / (( 1/2 ) +1 )   = ----------- • --------- • ( 2x2 - 1 )3/2  = ----  • ------- ( 2x2 -1 )3/2 =  

 4         1                                                         4             3                                 4         3

         ------ + 1                                                             ------

            2                                                                       2

1          1                              1

-----  • ---- • ( 2x- 1 )3/2  = ------  • ( 2x2 - 1 )3/2         

2         3                                6

Tak for svaret, jeg håber det er rigtigt nu.


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. marts 2023 af peter lind

du mangler stadig nogle paranteser


Svar #10
07. marts 2023 af ca10

∫ x √ ( 2x2 - 1 ) dx

Indre funktion t = 2x2 - 1                 t' = 4x

Differentierer t:    dt/dx = 4x

Isolerer dx:          dx = 1/4x dt

Indsætter t = 2x2 - 1 og dx = 1/4x dt i det oprindelige integral:

I = ∫ x • 1/4x • √( t ) dt   =    ∫  1/4 ( 2x- 1 ) 1 / 2  dt   = 

1           1                                                       1             1                                 1          2

--- • ------------ • ( 2x2 -1 ) 1 / ( 1/2 +1 )   = ----------- • --------- • ( 2x2 - 1 )3/2  = ----  • ------- ( 2x2 -1 )3/2 =  

 4         1                                                         4             3                                 4         3

         ------ + 1                                                             ------

            2                                                                       2

1          1                              1

-----  • ---- • ( 2x2 - 1 )3/2  = ------  • ( 2x2 - 1 )3/2         

2         3                                6


Svar #11
07. marts 2023 af ca10

Til svar #9 Citer-

peter lind

Tak for svaret

Jeg håber at det er rigttigt nu, er der flere parenteser der skal fjernes ?


Brugbart svar (1)

Svar #12
07. marts 2023 af peter lind

Det er jo den samme tekst igen. du skulle sætte nogle pareteser


Svar #13
07. marts 2023 af ca10

Tak for svaret

Svar #12 - Citer

peter lind

I dit svar "7  

Isolerer dx:          dx = 1/4x dt   skal være dx = 1/(4x) dt

I = ∫ x • (1/(4x)) ( t + 1 ) •√( t )  dt Det med rødt markerede skal væk

Resten: 2x2-1 skal erstattes med t undtagen i det sidste

Der skal fjernes parenteser og nu skriver du: 

"Det er jo den samme tekst igen. du skulle sætte nogle parenteser"

Mit spørgsmål hvad er det for parenteser der skal sættes ?

På forhånd tak 


Brugbart svar (1)

Svar #14
07. marts 2023 af peter lind

se #7

I den ligning du starter med er er parenteserne sat


Svar #15
08. marts 2023 af ca10

∫ x √ ( 2x2 - 1 ) dx

Indre funktion t = 2x2 - 1                 t' = 4x

Differentierer t:    dt/dx = 4x

Isolerer dx:          dx = 1/4x dt

Indsætter t = 2x2 - 1 og dx = 1/4x dt i det oprindelige integral:

I = ∫ x • 1/4x • √( t ) dt   =    ∫  1/4 ( 2x2 - 1 ) 1 / 2  dt   = 

 1         1                                                    1            1                                   1        2

--- • ------------ • ( 2x-1 ) 1 / 1/2 +1    = ----------- • --------- • ( 2x2 - 1 )3/2  = ----  • ------- ( 2x2 -1 )3/2 =  

  4         1                                                   4             3                                 4         3

         ------ + 1                                                        ------

            2                                                                   2

1         1                               1

-----  • ---- • ( 2x- 1 )3/2  = ------  • ( 2x2 - 1 )3/2         

2          3                                6

Jeg har nu fjernet parentesen i udtrykket  ( 2x2 -1 )(1 / 1/2 +1)  så nu står der  ( 2x2 -1 )1 / 1/2 +1 i stedet for. 


Svar #16
08. marts 2023 af ca10

Jeg har nu fjernet parentesen i udtrykket  ( 2x2 -1 )(1 / 1/2 +1)  så nu står der  ( 2x2 -1 )1 / 1/2 +1 i stedet for. 


Svar #17
08. marts 2023 af ca10

Til #14 - Cirér

peter lind

Se mit svar #15.

Jeg håber at det er rigtigt nu

På forhånd tak


Skriv et svar til: Integration, Vejen til Matematik A2, Opgave 264, Side 211, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.