Matematik

Differentering af funktion

21. marts kl. 23:03 af Michael23 - Niveau: B-niveau

Jeg forstår ikke hvordan det skal udregnes ift. punkterne og dermed plottes ind eller tegnes som graf.

https://gyazo.com/7ea45eb2b4ab7611c262018afb17070e


Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts kl. 23:05 af jl9


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts kl. 23:07 af jl9

Man skal bare funktionen op i to dele, afhængig om x er mindre/ligmed 4, eller større


Svar #3
21. marts kl. 23:09 af Michael23

#2
Altså som en stykvis funktion. Hvordan tegnes dette ift. udregning af funktionerne


Brugbart svar (0)

Svar #4
21. marts kl. 23:10 af StoreNord

Må du bruge Geogebra?

Så brug denne kommando:       Hvis( <betingelse>, <Så>, <Ellers> )

Husk at beuge punktum i stedet for komma.


Svar #5
21. marts kl. 23:15 af Michael23

#4 Kun maple


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. marts kl. 23:24 af Anders521

#5 Så Brug piecewise-funktionen. Se linket


Svar #8
21. marts kl. 23:35 af Michael23

#6 Desværre kun Maple.
Jeg er med på at funktionen regnes ud ved at udregne dem som to 'separate' funktioner hvor første funktion er indsat i en kvadratisk funktion, hvori den udfylder at: -b/2a hvor a = 0.5 b = -2 så vi har at:

x=-(-2)/(2*0.5)=2

Indsætter vi denne x værdi til at finde y-værdien af parablen, f(2) = 0.5(2)^2-2(2)+3=1

Med den anden stykvis funktion opfylder den kriterien for lineær funktion. Og derved betegnes x-1 som y=ax+b hvor a = 0 og b -1

Hvordan kan jeg ud fra dette plotte det ind i en graf som stykkevise funktioner hhv. som en parabel og lineær funktion?


Brugbart svar (0)

Svar #9
21. marts kl. 23:58 af jl9

-

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. marts kl. 00:02 af jl9

Vedhæftet fil:Untitled.png

Brugbart svar (0)

Svar #11
22. marts kl. 00:14 af StoreNord


Brugbart svar (0)

Svar #12
22. marts kl. 00:16 af StoreNord

Sådan her ser den ud i Geogebra:


Brugbart svar (0)

Svar #13
22. marts kl. 07:49 af ringstedLC

#12 er ikke rigtig.


Svar #14
22. marts kl. 12:29 af Michael23

#13 har du mulighed for at hjælpe med en illustration eller maple - eller om min fremgangsmåde er korrekt ved #8?

Svar #15
22. marts kl. 12:34 af Michael23

#5 #10 #11
Jeg bruger funktionen og skriver ordret som hvad der står i videoen blot med egne værdier - hvor den slet ikke opfører sig på samme måde. Den giver errors og det er efter mange timers forundren over hvorfor den ikke vil - alt er det samme. Den spytter ikke noget lignende ud og plot(f(x)) virker ikke efterfølgende

Brugbart svar (0)

Svar #16
22. marts kl. 18:23 af ringstedLC

#14: Grafen skal set fra venstre starte med parabeldelen, der fortsætter til og med x = 4. Herefter er grafen en lineær funktion.

I #8: beregner du korrekt parablens toppunkt, - det er bare ikke nødvendigt.

#15: I mangel af bedre:

\begin{align*}\textup{Definer}f_1(x) &= 0.5x^2-2x+3\;,\;x\leq 4 \\ \textup{plot}\bigl(f_1(x)\bigr) \\ \textup{Definer}f_2(x) &= x-1\;,\;x>4 \\ \textup{plot}\bigl(f_2(x)\bigr) \end{align*}

Så skulle du få de to delfunktioner.

Ellers må du vedhæfte et godt skærmbillede af din mapleberegning.

For at løse ligningen f(x) = 5

- Konstruér en ret linje med ligningen y = 5. Det er den blå graf på figuren i #12.

- Se at x > 4 og løs så 5 = x - 1


Brugbart svar (0)

Svar #17
23. marts kl. 01:05 af StoreNord

#13
Ja, Svar #12 var forkert.
Her kommer (forhåbentlig) det rigtige. Bare ikke i Mable.     :-)


Brugbart svar (0)

Svar #18
23. marts kl. 03:44 af StoreNord

Så lykkedes det for mig, men jeg ved ikke hvordan det kan gavne dig.


Brugbart svar (0)

Svar #19
23. marts kl. 03:45 af StoreNord

-

Vedhæftet fil:Stykkevis Funktion.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #20
23. marts kl. 03:48 af StoreNord

Jeg kan ikke desværre ikke uploade Maple-filen tl Studieportalen.


Skriv et svar til: Differentering af funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.