Kemi

Forklaring af forskel i kogepunkter

23. april 2023 af TheoK - Niveau: B-niveau

Hej alle.
Jeg sidder fast i dette spørgsmål til en aflevering og kunne godt bruge noget hjælp:
Efter en undersøgelse af forskellige stoffer har man fundet deres kogepunkter og skrevet dem i tabellen:


Methan Propan Ethanal Ethanol
-162 °C  -42 °C    20 °C   78 °C
c) Forklar forskellen i kogepunkter for de fire forskellige molekyler

Jeg har desværre lidt svært ved at finde ud af hvad der forårsager forskellen i temperatur i kogepunkter, og ville værdsætte hjælp+forklaring af forskellen.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. april 2023 af Heptan

Det skyldes intermolekylære kræfter, herunder

- hydrogenbindinger (stærke, dvs. højt kogepunkt)

- dipol-dipol kræfter (lidt stærke)

- dispersionskræfter (svage, dvs. lavt kogepunkt. Men stærke i lange molekyler)

Ethanol laver hydrogenbindinger. Ethanal laver dipol-dipol kræfter. Methan og propan laver dispersionskræfter, hvoraf propan har stærkere dispersionskræfter end methan.


Svar #2
24. april 2023 af TheoK

Mange tak for hjælpen. Super god forklaring, det giver meget bedre mening nu! :D


Skriv et svar til: Forklaring af forskel i kogepunkter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.