Matematik

Anden måde at løse denne ligning på?

05. juni kl. 16:26 af 23årgammeltmenneske - Niveau: C-niveau

Jeg har løst følgende ligning og har fået løsningerne x=1 eller x=2. 

4^{2x}-20\cdot4^x+64=0

Men måden jeg har løst den på synes jeg virker meget besværlig og det tog også noget tid for mig at komme frem til løsningen, hvis I har en anden måde at løse den på må I meget gerne vise det!


Svar #1
05. juni kl. 16:27 af 23årgammeltmenneske


Brugbart svar (1)

Svar #2
05. juni kl. 16:44 af SuneChr

(4x)2 - 20·(4x) + 64 = 0
Lad z = 4x   (*)
Løs først
z2 - 20z + 64 = 0
og til sidst ved indsætning af z i  (*)


Brugbart svar (1)

Svar #3
05. juni kl. 16:44 af Sveppalyf

Prøv at lave substitutionen y = 4x. Dette giver andengradsligningen y2 - 20y + 64 = 0 som har løsningerne y = 4 og y = 16. Så substituerer du tilbage og løser de to ligninger.


Brugbart svar (1)

Svar #4
05. juni kl. 16:59 af SuneChr

Den kaldes for øvrigt en skjult andengradsligning.
Det gælder om, at kunne se skoven for bar' træer.
 


Svar #5
05. juni kl. 17:12 af 23årgammeltmenneske

#2 og #3 Tusind tak det var lige det jeg ledte efter! 


Skriv et svar til: Anden måde at løse denne ligning på?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.