Fysik

Kan mennesker se linjespektre

05. juni kl. 18:31 af SkolleNørd - Niveau: C-niveau

Er det elektromagnetsiek spektrum en del af de andre linjespektre?

Er blevet en del forvrret, da jeg har læst, at linjespektre er noget andet end bare spektrummer, men derimod en teori fra Niels Bohr?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni kl. 18:25 af apricotx

Omvendt: Linjespektre er en del af det elektromagnetiske spektrum.

Det elektromagnetiske spektrum dækker alt fra (lavest til højest bølgelængde): Radiobølger, mikrobølger, infrarød stråling, synligt lys, ultraviolet stråling, røntgenstråling, gammastråing og kosmisk stråling. Fordi radiobølgerne har de længste bølgelængder, har de også mindste frekvens og energi, og fordi kosmisk stråling har de korteste bølgelængder, har det de største frekvenser og energi.  

Et linjespektrum er en del af det elektromagnetiske spektrum. Linjespektre består kun af enkelte linjer, og hver linje repræsenterer en bølgelængde (og dermed også en frekvens og en energi). Normalt er  emissionsspektre (linjespektre) fra atomer eller molekyler omkring det synlige spektrum, så linjer kan godt ligge i det infrarøde område eller det ultraviolette område. 

Bohr kommer ind, fordi skalmodellen af et atom fint kan bruges til at forklare, hvorfor forskellige atomer kan udsende fotoner med forskellig energi, når elektroner springer ind i et lavere energiniveau (altså en skal i Bohr-modellen). Fotoner er lys-partikler, og ud fra fotonens energi kan man beregne en frekvens og dermed også en bølgelængde. 


Skriv et svar til: Kan mennesker se linjespektre

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.