Matematik

Spørgsmål til brug af prædikator og implikationer

10. september 2023 af Jens2354 - Niveau: Universitet/Videregående

Hejsa.

Jeg har fået følgende opgave:

Lad det være givet, at Kurt kun spiser is, når solen skinner. Lad p(t) og q(t) være følgende prædikator:

p(t) = Solen skinner til tidspunktet t.

q(t) = Kurt spiser en is til tidspunktet t.

Hvilken implikation gælder mellem p(t) og q(t).

Jeg er lidt i tvivl om hvordan det er meningen jeg skal sætte implikationen op, og hvad der giver mening. På den ene side ville jeg sige, at der eksistere et t, således at p(t) og q(t) er sande. Men jeg ved ikke om det er så simpelt eller om der er en anden måde der giver bedre mening at stille det op på?


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2023 af mathon

                                             q(t)\Rightarrow p(t)


Svar #2
10. september 2023 af Jens2354

#1

                                             q(t)\Rightarrow p(t)

Hahaha nå ja selvfølgelig, der føler man sig lige pludselig lidt dum - tak Mathon :D


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. september 2023 af SuneChr

Prøv, med ord, at udtrykke implikationen, når
p(t)   q(t)     q(t)  ⇒  p(t)       non p(t)   ⇒    non q(t)
 S      S                ?                              ?
 S      F                ?                              ?
 F      S                ?                              ?
 F      F                ?                              ?

  


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2023 af M2023

#0. Udelad tidspunktet, det er ikke nødvendigt. Prøv at besvare følgende:

Lad der være givet udsagnet: Kurt spiser kun is, når solen skinner.
Lad p og q være følgende udsagn:
p = Solen skinner 
q = Kurt spiser is
Gælder p⇒q eller q⇒p?

Svar ved hjælp af negation (som antydet i #3):
p⇒q: Hvis solen skinner, så spiser Kurt is   = (¬p⇒¬q): Hvis Kurt ikke spiser is, så skinner solen ikke
q⇒p: Hvis Kurts spiser is, så skinner solen = (¬q⇒¬p): Hvis solen ikke skinner, så spiser Kurt ikke is

Kurt spiser kun is, når solen skinner er det samme som Kurt spiser ikke is, når solen ikke skinner Når solen ikke skinner, så spiser Kurt ikke is = ¬p⇒¬q = q⇒p.


Brugbart svar (0)

Svar #5
11. september 2023 af SuneChr

Man kan få megen morskab ud af logiske slutninger som i Erasmus Montanus.
- Solen skinner kun, hvis Kurt spiser is.
- Kurt spiser altid is.
- Solen skinner altid.
 


Skriv et svar til: Spørgsmål til brug af prædikator og implikationer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.