Matematik

Hvor meget hvedemel skal karl blande (blandingsforhold)

14. september kl. 14:34 af jens12345671234 - Niveau: 9. klasse

hej alle

jeg er lidt i tvivl om hvordan jeg løser opgave 4.4 er der nogle der kan give en hjælpende hånd (ved ikke helt hvordan jeg løsner opgaven og samtidigt har det rigtige blandingsforhold)


Svar #1
14. september kl. 14:35 af jens12345671234

der er opgaven


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september kl. 16:42 af Carlomanden

4.1 

Forholdet er 2:5 mellem hvedemel og rugmel. 

Hvis Carl bruger 3.0 kg hvedemel skal han bruge følgende mængde rugmel

\frac{5}{2} \cdot 3 kg= \frac{15}{2} kg = 7.5 kg 

4.2 og 4.3

Man kan opstille en lineær funktion, hvor x er kg hvedemel og f(x) er kg rugmel: 

f(x)=2.5\cdot x

Det vil sige til x kg hvedemel skal Karl bruge 2.5 * x rugmel 

4.4 

Karl skal lave 25 kg melblanding. Vi kan opstille en ligning, hvor x er kg hvedemel.

25 kg=\frac{5}{2}\cdot x+x

25kg=\frac{7}{2}x

x=\frac{25kg}{\frac{7}{2}} = \frac{50}{7}kg

Det vil sige han skal bruge 50/7 kg hvedemel og følgende mængde rugmel

\frac{5}{2}\cdot \frac{50}{7}kg = \frac{250}{14}kg = \frac{125}{7}kg

Vi kan også tjekke om det er rigtigt. 

Han skal altså ifølge beregningen bruge \frac{50}{7}kg hvedemel og \frac{125}{7}kg rugmel. Vi adderer brøkerne: 

\frac{125}{7}kg + \frac{50}{7}kg = \frac{175}{7}kg=25 kg

Med dette forhold kommer han altså til at bruge 25 kg mel i alt og forholdet mellem hvedemel og rugmel er 2:5. 


Svar #3
14. september kl. 17:35 af jens12345671234

#2

4.1 

Forholdet er 2:5 mellem hvedemel og rugmel. 

Hvis Carl bruger 3.0 kg hvedemel skal han bruge følgende mængde rugmel

\frac{5}{2} \cdot 3 kg= \frac{15}{2} kg = 7.5 kg 

4.2 og 4.3

Man kan opstille en lineær funktion, hvor x er kg hvedemel og f(x) er kg rugmel: 

f(x)=2.5\cdot x

Det vil sige til x kg hvedemel skal Karl bruge 2.5 * x rugmel 

4.4 

Karl skal lave 25 kg melblanding. Vi kan opstille en ligning, hvor x er kg hvedemel.

25 kg=\frac{5}{2}\cdot x+x

jeg forstår ikke helt hvordan det går fra 5/2 til 7/2 ? 

25kg=\frac{7}{2}x

x=\frac{25kg}{\frac{7}{2}} = \frac{50}{7}kg

Det vil sige han skal bruge 50/7 kg hvedemel og følgende mængde rugmel

\frac{5}{2}\cdot \frac{50}{7}kg = \frac{250}{14}kg = \frac{125}{7}kg

Vi kan også tjekke om det er rigtigt. 

Han skal altså ifølge beregningen bruge \frac{50}{7}kg hvedemel og \frac{125}{7}kg rugmel. Vi adderer brøkerne: 

\frac{125}{7}kg + \frac{50}{7}kg = \frac{175}{7}kg=25 kg

Med dette forhold kommer han altså til at bruge 25 kg mel i alt og forholdet mellem hvedemel og rugmel er 2:5. 


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september kl. 17:47 af Carlomanden

Kan ikke se du har skrevet noget Jens. Er der noget du skal have hjælp med?

Skriv et svar til: Hvor meget hvedemel skal karl blande (blandingsforhold)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.