Matematik

Løsning til differentialligning, Vejen til Matematik A2, Opgave 301, Side 244, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

17. september 2023 af ca10 - Niveau: A-niveau

Opgave 301. Undersøg om funktionen f ( x ) = x3 + x2 - x er løsning til differentialligningen:

dy / dx  - 3y = -3x3 + 2x  -1

Mit forsøg:

Jeg opfatter at dy / dx  er den afledede af y så dy / dx kan skrives som y' og jeg får således differentialligningen:

dy / dx  - 3y = -3x3 + 2x  -1

y' - 3y           = -3x3 + 2x - 1 ,                                  jeg indsætter f ( x ) = x3 + x2 - x i ligningen:

( x3 + x2 - x )' - 3 • ( x3 + x2 - x ) = -3x+ 2x - 1

3x2 + 2x -1 - 3x3 - 3x+ 3x        = -3x3 + 2x -1

-3x2 + 5x -1                                 ≠ -3x3 + 2x -1

I facitlisten side 395 står der at f er ikke en løsning.

Mit spørgsmål er, er om min undersøgelse om funktionen f ( x ) = x3 + x2 - x er løsning til differentialligningen dy / dx  - 3y = -3x3 + 2x  -1, er den korrekt foretaget?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
17. september 2023 af Anders521

#0 Ja. Metoden du bruger, kaldes at gøre prøve.


Brugbart svar (1)

Svar #2
17. september 2023 af ringstedLC

Der er en tastefejl:

\begin{align*} 3x^2+2x-1-3x^3-3x^2+3x &= -3x^3+2x-1 \\ -3x^3+3x^2-3x^2+3x+2x-1 &= -3x^3+2x-1 \\ -3x^{\color{Red} 3}+3x &\;{\color{Red} \neq} -3x^3 \end{align*}


Svar #3
17. september 2023 af ca10

Tak for svarene


Skriv et svar til: Løsning til differentialligning, Vejen til Matematik A2, Opgave 301, Side 244, (Knud Erik Nielsen og Esper Fogh)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.