Matematik

grænseværdi af funktioner af to variable

04. oktober 2023 af Elna2 - Niveau: Universitet/Videregående

opgave c)


Svar #1
04. oktober 2023 af Elna2

#0

opgave c)

er der nogen der har en forslag?


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. oktober 2023 af SådanDa

For h>0:

f(h,rh)=\sqrt{2rh^2-h^2}=\sqrt{(2r-1)h^2}=h\sqrt{(2r-1)}

Så, \frac{f(h,rh)}{h}=\sqrt{(2r-1)}


Svar #3
04. oktober 2023 af Elna2

Ahaaa okay, det vil sige at hvis man tager grænseværdien af f(x,y) i punktet (h, rh) for h gående mod plus nul så nærmere sig grafen en bestemte værdie som er \sqrt{2r-1}. Men er det nødvendig at man skal sætte en værdi i stedet for r, fordi der er jo oplyst at r\geq 1/2. jeg  ved ikke rigtig om det giver meing hvis jeg siger at grænseværdien nærmere sig  \sqrt{2r-1} for r\geq 1/2.


Svar #4
04. oktober 2023 af Elna2

Altså jeg ved ikke rigtig hvordan kan jeg fortolke resultatet og hvad kan jeg brug værdien af r til?


Brugbart svar (0)

Svar #5
04. oktober 2023 af jl9

Prøv evt og sætte f.eks. r = 1/4 ind i funktionen f(h,rh)


Svar #6
04. oktober 2023 af Elna2

jeg har prøvet at sætte forskellige r værdier ind, fx jeg har sat r=1/2 og r=3 så  \sqrt{2*1/2-1}=0 og \sqrt{2*2-1}=\sqrt{3}. det er det som jeg ikke forstår at hvordan kan man fortolke grænseværdien når den ændre sig. 

man kan ikke sætte r=1/4 fordi r skal være større end 1/2. 


Svar #7
04. oktober 2023 af Elna2

eller \sqrt{2*h*1/2*h-h^2}=0


Brugbart svar (0)

Svar #8
04. oktober 2023 af jl9

Hvad hvis r er mindre 1/2 ?


Svar #9
04. oktober 2023 af Elna2

#8

#7 prøv og forkort de to konstanter (2 og 1/2)


\sqrt{2*1/2*h*h-h^2}  tallet to og 1/2 går ud med hinanden dvs. der er kun 1 tilbage som skal ganges med h og den giver bare h igen. det vil sige at den bliver til  \sqrt{h^2-h^2}=0


Svar #10
04. oktober 2023 af Elna2

#8

Hvad hvis r er mindre 1/2 ?

hvis man sætter r<1/2 så bliver kvadrat roden nigative, fx hvis man sætter 1/4, så bliver det \sqrt{2*1/4-1}=\sqrt{1/2-1=}\sqrt{-1}


Svar #11
04. oktober 2023 af Elna2

og r skal være større end 1/2 står der i selve opgaven derfor synes jeg at man skal brug den et eller andet sted. det er også mærekligt fordi hvis man indsætter r lig med 1/2 så bliver jo nudtrykket nul og det giver overhoved ikke mening for at tage grænseværdi af h gående mod nul  fordi det er ikke nogen h i tilbage i udtrykket. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
04. oktober 2023 af jl9

hmm kan det handle om definitionsmængde begrebet?


Svar #13
05. oktober 2023 af Elna2

altså i den første del af opgaven (a) har jeg kigget på grænseværdierne af f(x,y),

men problemet er at man skal tage grænseværdien af funktionen når h->0+ for f(h,rh)

når man indsætter (h, rh) ind i funktionen \sqrt{2xy-x^2} så \frac{\sqrt{2hrh-h^2}}{h}=\frac{\sqrt{h^2(2r-1)}}{h}=\frac{h\sqrt{2r-1}}{h}=\sqrt{2r-1} så her er der ikke nogen h i udtrykket så hvordan kan man undersøge grænseværiden for h->0. 


Brugbart svar (0)

Svar #14
05. oktober 2023 af jl9

Prøv evt at bruge L'Hopital mht. h på denher:

\frac{h\sqrt{(2r-1)}}{h}

..hvis du stadig er i tvivl


Svar #15
05. oktober 2023 af Elna2

jeg tror ikke at det giver mening fordi man kan jo forkorte brøken og h'erne i nævneren og tælleren går med hinaden så den opfylder ikke betingelser for H'pitals lov.


Brugbart svar (0)

Svar #16
05. oktober 2023 af SådanDa

r er valgt fast således at r≥1/2 per opgaveteksten, det bruges for at kunne splitte kvadratroden op i #2. At h forsvinder fra udtrykket betyder blot at funktionen er konstant for positive værdier af h. Den tager altid værdien √(2r-1) og således er det også grænseværdien for h→0+.

Bemærk at det ikke gælder for h→0-.


Skriv et svar til: grænseværdi af funktioner af to variable

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.