Matematik

Hjælp til SKRIFTLIG MATEMATIK

06. oktober 2023 af Hej1331 - Niveau: 9. klasse

Hej,

Jeg er lidt i tvivl om, hvordan jeg skal regne nedenstående opgave ud. Det omhandler foder til en kat, og det er punkt 1,3, som jeg har brug for en hjælpende hånd til. Er der nogen, der kan hjælpe med beregningerne til opgaven, da det nemlig er skriftlig matematik.

Opgaven lyder således:

Hvis Idas kat spiser KNAS, skal den have 55 g foder om dagen for at få næring nok. Hvis Idas kat spiser SUND KOST, skal den have 90 g foder om dagen for at få næring nok.

1,3: Hvor mange procent mere foder skal Idas kat have, hvis hun vælger SUND KOST frem for KNAS?

Håber virkelig, der er nogen, der kan hjælpe..Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. oktober 2023 af jl9

KNAS * (x+1) * 100 = SUND


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. oktober 2023 af jl9

#1 tror ikk e det er korrekt


Brugbart svar (2)

Svar #3
07. oktober 2023 af SuneChr

# 1 skulle da vist være rigtig nok:
55 + p·55 = 90
55·(1 + p) = 90
1 + p = 90/55
p = 90/55 - 1
p = 7/11 = 63,63... % 


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. oktober 2023 af ringstedLC

\begin{align*} \textup{Forskel}&: a-b=... \\ \textup{I\,forhold\,til\;}b&: \frac{\textup{Forskel}}{b}=\frac{a-b}{b}=... &&\textup{(typisk\,en\,br\o k\,eller\,et\,decimaltal)}\\ \textup{Forholdet\,i\,%}&: \frac{\textup{Forskel}}{b}\cdot 100\%=\frac{a-b}{b}\cdot 100\%=...\,\% &&\textup{(et\,procenttal)} \\\\ \textup{Husk}\\ \textup{Br\o k\,til\,\%}&:\textup{Br\o k}\cdot 100\%=\frac{\textup{t\ae ller}\cdot 100}{\textup{n\ae vner}}\% \\ \textup{Decimaltal\,til\,\%}&:\textup{Tal}\cdot 100\%=0,...\,\cdot 100\%=..,.\% \end{align*}

Hvis a > b , bliver "Forhold i %" et positivt antal procent.

NB. Skriv en beskrivende titel!


Svar #5
07. oktober 2023 af Hej1331

Mange tak for hjælpen :)

Kan I evt. også hjælpe med punkt 1,4, og beregningerne til den? Det er den samme opgave (foder til en kat) Tjek vedhæftet fil

Tak

Vedhæftet fil:Mat-afl 3 - uge 40.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. oktober 2023 af MentorMath

#5
Hej,
Du opstiller to ligninger; en ligning for hver af de to kattemad og bestemmer hvor mange portioner mad, der er i hver pose når katten skal have henholdsvis 55 g og 90 g :))
Vi opstiller ligningerne:
0,055•x = prisen for en pose KNAS.
0,090•x = prisen for en pose SUND KOST.

Svar #7
07. oktober 2023 af Hej1331

Hej, 

Tak for det, men kan du måske opstille nogle konkrete beregninger til, hvordan jeg finder ud af, hvilken slags foder, der er billigst, når hendes kat skal have næring nok? Det kunne være en stor hjælp, da jeg er lidt lost

På forhånd tak


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. oktober 2023 af MentorMath

#6
Vrøvl…
Undskyld…
I ligningerne skulle det selvfølgelig være vægten i en pose - ikke prisen.

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. oktober 2023 af MentorMath

#7
Jeg ville meget gerne hjælpe med det, men har ikke mulighed for det, da jeg ikke skriver fra en computer. Forhåbentligt, en af de andre herinde kan uddybe ved at vise beregningen:)

Svar #10
07. oktober 2023 af Hej1331

Det' fint :)

Håber så, at der er en anden, der kan hjælpe med at opstille de regneudtryk, som skal bruges til at finde facit..

Men mange tak skal du have


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. oktober 2023 af MentorMath

#10
Ja, det kan jeg godt:)
Vi finder ud af, hvor mange portioner, der er i hver pose:
0,055•x = 3,0
x = 3,0/0,055 = …
0,090•x = 7,5
x = 7,5/0,090 = …
Vi har nu fundet, til hvor mange portioner, der er i hver pose.
Vi tager nu stk-prisen for en pose KNAS og dividerer med hvor mange portioner der er i posen (resultatet i øverste ligning), hvorved vi har prisen pr portion.
Det samme gøres for SUND KOST.
Vi sammenligner nu de to tal. Det laveste tal, angiver da den billigste løsning. Håber det giver mening?

Svar #12
07. oktober 2023 af Hej1331

Tusinde tak skal du have :).

Er følgende beregninger så korrekt?

KNAS: 231,90/3 * 0,055 = 4,25

SUND KOST:  355/7,5 * 0,090 = 4,26

Og hvis det er rigtigt, så er det vel bare KNAS der er billigst - selvom det næsten er det samme


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. oktober 2023 af MentorMath

Hej igen,
Yes, det er helt korrekt:)

Skriv et svar til: Hjælp til SKRIFTLIG MATEMATIK

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.