Matematik

Bestem funktionens ekstrema og de tilhørende y-værdier.

08. november 2023 af hfstudentt - Niveau: C-niveau
Et spm. Lyder således: “Bestem funktionens ekstrema og de tilhørende y-værdier”

Min funktion er vedhæftet som billede.
Psss. ikke tag jer af, at det der står udover selve grafen (var i gang med at vise Dm(f) og Vm(f)
Vedhæftet fil: IMG_0482.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. november 2023 af jl9

Har du en forskrift for funktionen, eller skal det bestemmes ved at aflæse på grafen?


Svar #2
08. november 2023 af hfstudentt

Det er ud fra grafen

Svar #3
08. november 2023 af hfstudentt

Her er grafen:
Vedhæftet fil:IMG_0485.jpeg

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. november 2023 af jl9

Så der er de to endepunkter samt en bund og en top imellem


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. november 2023 af ringstedLC

Ekstrema er de punkter med den største- og mindste y-værdi.


Brugbart svar (0)

Svar #6
09. november 2023 af SuneChr

# 0
SP 091120230144.PNG

Vedhæftet fil:SP 091120230144.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. november 2023 af SuneChr

# 0       Øvelse i mængder
Hvad ville værdimængden være, hvis definitionsmængden havde været
            {x | - 2 ≤ x < 21/3 ∨ 32/3 < x ≤ 5}   ? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. november 2023 af Eksperimentalfysikeren

#0 spurgt om, hvordan man finder extrema for den viste graf.

Der er tre ting, du skal kigge efter. Den ene er denpunkter, den anden er punkter, hvor grafen har vandret tangent og den tredie er steder, hvor grafen har assymptoter. Det sidste er der ikke noget af i dett tilfælde.

Ved endepunkterne har funtionen lokalt ekstremum, hvis den er defineret i endepunktet. Hvis funktionen f.eks er defineret i intervallet 2<x≤7, har den lokalt ekstremum for x=7, men ikke for x=2.

Steder, hvor tangenten er vandret, kan funktionen have lokalt ekstremum. Man skal her se, om den skifter fra voksende til aftagende eller omvendt. Hvis den gør det, har den et lokalt ekstremum. Funktionen f(x)=x3 har vandret tangent for x=0, men da den er voksende hele vejen, har den ikke ekstremum i x=0, med mindre definitionsmængden er blevet begrænset, så x=0 er endepunkt. Der kan f.eks. her være tale om rumfanget af en terning med kantlængde x. Den har minimum 0 for x=0.

Når du har fundet de lokale ekstrema, skal du se efter, hvilke af dem, der er globale.

Bemærk: Et ekstremum er y-værdien. Man siger, at funktionen har et ekstremum i x-værdien. Altså x er stedet, hvor der er et ekstremum, og y er ekstremum.


Skriv et svar til: Bestem funktionens ekstrema og de tilhørende y-værdier.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.