Matematik

Vektorer

10. november 2023 af Simlars - Niveau: A-niveau

har brug for hjælp til denne opgave 

Vedhæftet fil: Billede1.png

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2023 af Eksperimentalfysikeren

Der er flere muligheder for at løse disse ligninger:

Substitutionsmetoden: Isoler den ene variable i den ene ligning og indsæt udtrykket for denne variable i den anden ligning. Så kan den anden variable findes. Indsæt resultatet i udtrykket for den første variable.

Lige store koefficienters metode: Gang den ene ligning igennem med et tal, der bevirker, at den ene variable får samme koefficient i denne ligning, som i den anden. Træk den ene ligning fra den anden, så har du igen en enkelt ligning med den anden variable. Derefter gentages sådan at de to variable bytter roller.

Jeg ved ikke, om du har lært om determinanter endnu, men der er også en metode med determinanter.

I det aktuelle tilfælde er y allerede isoleret i første ligning, så det er ret let at benyttet substitutionsmetoden. Derudover har y samme koefficient i begge ligninger, så det er også ligetil at benytte første del af de lige store koefficienters metode. Man kan så benytte indsættelse af den fundne x-værdi i første ligning.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. november 2023 af MentorMath

Hej,

De to rette linjer, skærer hinanden i det punkt (hvis de skærer hinanden), hvor de to rette linjer, har samme værdier af x og y. Skæringspunktet findes ved at løse ligningssystemet:)) Vi kan altså indsætte udtrykket for linjen l, på y's plads i ligningen for m, og løse ligningen for x. Når vi har fundet x, kan vi bestemme y og derved har vi koordinatsættet til skæringspunktet mellem de to rette linjer l og m.


Svar #3
10. november 2023 af Simlars

kan i vise det med beregninger


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. november 2023 af MentorMath

#3

Den ene af de mange måder, som beskrevet i #1 (billag).


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. november 2023 af jl9


Brugbart svar (1)

Svar #6
10. november 2023 af jl9

Det er altid en god ide at plotte de to linjer, man kan nemt komme til at lave en fortegns


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. november 2023 af MentorMath

#4 

Ups.. Jeg skrev ligningen m forkert af ,;) Ligningen m hedder -2x + y = 1, så se bort fra #4.

Rettelse, det bliver (3,7).


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. november 2023 af MentorMath

Rettelse af #4:


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. november 2023 af mathon

                    \small \small \begin{array}{llllll} \begin{matrix} \;\, \, \, 4x-y=5\\ \underline{-2x+y=1} \end{matrix} \qquad \textup{addition giver}\\ \; \; \; 2x=6\\ \; \; \; \; \; x=3\qquad \; \; \; \; \; \; \; \textup{indsat i }y=4x-5\\\\ \; \; \; \; \; y=4\cdot 3-5=7 \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #10
12. november 2023 af mathon

                \small \begin{array}{lllllll} x=\frac{\left | \begin{matrix} 5 & -1\\ 1 & 1 \end{matrix} \right |}{\left | \begin{matrix} 4 &-1 \\ -2& 1 \end{matrix} \right |}=\frac{5\cdot 1-1\cdot \left ( -1 \right )}{4\cdot 1-(-2)\cdot (-1)}=\frac{5+1}{4-2}=\frac{6}{{\color{Red} 2}}=3\\\\\\ y=\frac{\left | \begin{matrix} 4 &5 \\ -2&1 \end{matrix} \right |}{\left | \begin{matrix} 4 & -1\\ -2& 1 \end{matrix} \right |}=\frac{4\cdot 1-(-2)\cdot 5}{{\color{Red} 2}}=\frac{4+10}{2}=7 \end{}


Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.