Matematik

Differentialligninger/eksponentiel vækst

26. november 2023 af Sigurdsen - Niveau: A-niveau

Hejsa jeg har et projekt, hvor jeg undersøger temperaturændringerne vha. differentialligninger og eksponentiel vækst. 

Jeg havde i opg c) kommet frem til en forskrift: T1(x)=22.3+61.7*e^(-0.030006*x)

Samt i e) fået forskriften T1???(x)=22.3 + 51.2047*(0.971774)^x 

Jeg har fået en opgave g) , hvor jeg skal sammenhold og kommenter dette tal (som er a-værdi fra opg e) med det tilsvarende tal i forskriften fra c) 
Er der nogen der kan hjælpe?
Jeg har vedhæftet opgaveformuleringen


Brugbart svar (0)

Svar #1
26. november 2023 af ringstedLC

g) Vis at:

\begin{align*} 61.7e^{-0.030006x} &\approx 51.2047\cdot 0.971774^x \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #2
26. november 2023 af peter lind

Jeg finder det mærkeligt at du får 22,3 i begge måder at beregne det på. Der er nemlig usikkerheder på tallet. Forskellen på de to tal 61.7 og 51.2047 forekommer mig at være for stor.

Udregn e-0.030006 og sammenlign det med 0.971774


Svar #3
26. november 2023 af Sigurdsen

Jeg får 22.3, hvilket skyldes at det er en konstant tal, som fortæller om omgivelserne temperatur.


Brugbart svar (0)

Svar #4
26. november 2023 af peter lind

Det er rigtigt at det skal være omgivelsernes temperatur. De er bare det problem, at du får tallet på to forskellige måder, og det er meget usandsynligt, at du får det samme tal på forskellige måder.


Svar #5
26. november 2023 af Sigurdsen

Men jeg prøver at vise, hvordan de to forskrifter er lige med hinanden, men ved ik rigtig hvad jeg skal. Er det fordi jeg skal for T-nspire til at sige true i forhold til g)

Har løst e^-0.030006, hvilket jeg fik til 0.97044. Hermed har jeg fået begge forskrifter til at passe med hinanden, men er ikke sikker på om det er den måde jeg gøre det på.

Apropos det med temperaturomgivelser, og hvordan jeg har fået tallet 22.3 på to forskellige måder har jeg vist i min besvarelse som jeg har vedhæftet her.

Er der nogen der kan hjælpe mig præcis med g) i forhold til hvordan jeg sammenholder det?


Svar #6
28. november 2023 af Sigurdsen

?


Brugbart svar (0)

Svar #7
28. november 2023 af peter lind

De to tal siger at t = b+0.971774x og i det andet at t = b +e-0.030006x  = b + 0.97044x Der da en ganske en lille forskel men der er jo også målesikkerhed


Skriv et svar til: Differentialligninger/eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.