Fysik

Adiabatisk process

05. december 2023 af gymelev5 - Niveau: A-niveau

Hvordan kan jeg undersøge om processen til spørgsmål "b"  i den vedhæftede fil er adiabatisk?

Vedhæftet fil: Luft over Bergen.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Har du et sted i din bog et diagram i stil med det her?

https://en.wikipedia.org/wiki/Lapse_rate#/media/File:Emagram.GIF

Hvor du har tryk, temperatur, densitet samt nogle adiabatkurver?

a) Find punktet (T = 20 oC og p = 101 kPa) på diagrammet og aflæs densiteten.

b) Find punktet (T = 6 oC og p = 85 kPa) og bemærk at det ligger nogenlunde på samme adiabatkurve som punktet fra a).

c) Følg den samme adiabatkurve fra før til det punkt hvor densiteten er 1,1472 kg/m3. Aflæs T og p.


Svar #2
06. december 2023 af gymelev5

Har du et sted i din bog et diagram i stil med det her?

nej jeg har ikke sådan et diagram i min bog

hvis det giver lidt mere kontekst så skulle jeg regne mig frem til densiteten for luft i spørgsmål "a" med denne formel

\rho =\frac{M}{R}*\frac{p}{T}


Svar #3
06. december 2023 af gymelev5

Jeg tror, jeg har fundet svaret til mit eget spørgsmål. Ville jeg ikke kunne bruge den nederste formel på billedet til at finde ud af, om det er en adiabatisk proces? Fordi jeg kender to forskellige tryk og to forskellige temperaturer, og gamma kan jeg udregne ud fra nogle tabelværdier i min bog.

Vedhæftet fil:adiabatisk proces.png

Brugbart svar (1)

Svar #4
06. december 2023 af Sveppalyf (Slettet)

Ja, du kan undersøge om p11-γ • T1γ og p21-γ • T2γ giver nogenlunde den samme værdi.


Skriv et svar til: Adiabatisk process

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.