Fysik

Hvorfor bevæger en bordtennisbold hurtigere efter den har haft kontakt med bordoverfladen?

11. april kl. 17:23 af Fewerdrengen - Niveau: A-niveau

Jeg skriver SRP om bordtennisspin, og en ting jeg har bemærket er, at bolden ikke ændrer kurs betydeligt meget mens den flyver gennem luften, men at den så får et kraftigt "skub" så snart den rammer bordet.
Hvorfor får den mere kraft efter den rammer bordet?


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april kl. 18:52 af Eksperimentalfysikeren

Hvis man holder battet på skrå og bevæger det i en passende retning, kan man få bolden til at rotere (spinde) hurtigt. Når den så rammer bordet, vil denne rotation blive bremset, hvilket ved bordeoverfladen giver en kraft, der går modsat boldens rotationsretning. Denne kraft kan ændre boldens retning eller dens fart afhængig af rotationsretningen. Hvis man f.eks holder battet, så man rammer boldet oppefra og man slår lige frem, vil bolden rotere, så dens øverste side går frem i bevægelsesretningen, mens den nederste del gå modsat bevægelsesretningen. Når så den rammer bordet, vil dens rotation blive bremset, men samtidig for bolden et skub fremad.

Hvis man i stedet rammer boldens underside, vil den rotere den modsatte vej og blive bremset ved kontaktet med bordet. Man kan derfor få modstanderen til at tro, at boden kommer hurtigt, mens den i virkeligheden blot hopper over nettet.


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. april kl. 21:42 af ringstedLC

Til en pause i SRP skrivningen: https://www.youtube.com/watch?v=KfvN4AqwTKQ, hvor bolden rigtigt spinner (eng. to spin ≈ at dreje). Bemærk hvordan begge spillere skifter mellem at give bolden over- og underskru for at gøre det sværere for modspilleren at returne bolden.

Ikke mindst i serven hvor bolden skal ramme egen banehalvdel, over nettet og så ramme modstanderens banehalvdel.


Skriv et svar til: Hvorfor bevæger en bordtennisbold hurtigere efter den har haft kontakt med bordoverfladen?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.